Regenboogtrui geeft Ellen van Dijk vleugels in Utrecht

Wielrennen Redactie

Ellen van Dijk vindt het leuk om te koersen in haar regenboogtrui. Alleen zijn er niet zoveel tijdritten waarin de wereldkampioene zich kan laten zien. Wat dat betreft zal ze de proloog van de Baloise Ladies Tour met rood omcirkeld hebben in haar agenda. In Utrecht nog wel, haar eigen achtertuin. De 35-jarige locomotief uit Woerden maakte het waar. Met overmacht won ze de proloog van de vijfdaagse rittenkoers door Nederland en België.

Van Dijk (Trek-Segafredo) is een van de weinige wereldtoppers in de meerdaagse wedstrijd, die wel aan belangrijkheid toeneemt. Daarom is de wedstrijd ook uitgebreid van vier naar vijf ritten. De volgende dagen zal in België gekoerst worden met Deinze zondag als finishplaats.

Voor veel WorldTour-ploegen die zich voorbereiden op de Tour de France voor vrouwen – Tour de France Femmes – is de Baloise Ladies Tour niet uitdagend genoeg. Te vlak, waardoor het vooral een wedstrijd voor sprinters zal zijn. Het is daarom niet verwonderlijk dat Lorena Wiebes (Team DSM) meedoet. De Mijdrechtse behoort tot de rapste rensters ter wereld en zal zonder twijfel meermalen op het podium komen. Daar stond ze al in Utrecht waar ze knap als tweede finishte achter Van Dijk die het 3,9 kilometer parcours volbracht in 5,08 minuten, een gemiddelde van boven de 45 kilometer per uur. Wiebes gaf elf seconden toe op het parcours in Leidse Rijn. Derde werd Esmée Peperkamp. Uit de regio Utrecht klasseerden Kirstie van Haaften uit De Meern en Eline van Rooijen uit Woerden zich respectievelijk als 42ste en 53ste.

Van Dijk krijgt nog een kans, zaterdag is er een chronorace in Knokke-Heist.