Regio Utrecht goed vertegenwoordigd bij Champions Trophy hockey

Hockey Ted Vermeulen

Van 17-25 november wordt in de Chinese stad Changzhou het toernooi om de Champions Trophy gespeeld. Het Nederlandse team onder leiding van bondscoach Alyson Annan is maandag 12 november vertrokken met vier speelsters van SCHC uit Bilthoven en twee van het Utrechtse Kampong.

In de selectie zijn verder zes speelsters van Amsterdam en acht van Den Bosch opgenomen.

De speelsters van SCHC zijn de aanvallers Ginella Zerbo (21) met 19 interlands achter haar naam en Xan de Waard (23), die al 117 interlands achter haar naam heeft. Ook de middenvelder Laurien Leurink (23) en verdediger Caia van Maasakker (29) met 161 internationale wedstrijden komen in de competitie uit voor SCHC. Kampong levert aanvaller Margot Zuidhof (25) en 9 interlands, alsmede debutante Renée van Laarhoven (21). Carlien Dirkse van den Heuvel reist niet mee naar China. De 31-jarige middenvelder aanvoerder van Oranje en Stichtse heeft een zogenaamde tenniselleboogblessure en moet lang rust houden.

Ooit was het Champions Trophy toernooi zeer prestigeus, maar de internationale hockeyfederatie (FIH) heeft in al haar wijsheid besloten dat het toernooi in China het laatste zal zijn in de huidige vorm. De internationale hockeykalender gaat vanaf 2019 flink op de schop. De mondiale hockeybond heeft bekend gemaakt dat de Champions Trophy en de finalerondes van de Hockey World League zullen gaan verdwijnen en worden vervangen door een nieuw toernooi.

In deze nieuw te vormen ‘league’ spelen de beste zeven landen ter wereld een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar, waardoor het Nederlandse mannen- en vrouwenteam bijvoorbeeld elk zes keer in een jaar in actie zou komen op eigen grond. Dat is natuurlijk voor de hockeyliefhebber goed nieuws: zes keer per jaar een absolute topwedstrijd in Nederland.

Aan de laatste editie in China doen naast Nederland (winnaar Hockey Word League en Wereldkampioen) ook Australië en Japan mee, die beiden door de FIH werden geselecteerd. Verder is de winnaar van 2016 Argentinië van de partij China als gastland, Engeland als Olympisch kampioen.

Wedstrijdschema Nederlandse vrouwen (Nederlandse tijd):

17 november 11.00 uur Nederland – Japan

18 november 11.00 uur Nederland – Argentinië

20 november 07.00 uur Australië – Nederland

22 november 11.00 uur Engeland – Nederland

24 november 09.00 uur Nederland – China