Regiocrossers scoren geen medaille op WK in Oostende

Veldrijden Redactie

Geen medaille voor de drie cyclocrossers uit de regio Utrecht op het WK veldrijden in Oostende. Dat viel tegen omdat met name Puck Pieterse bij de beloftevrouwen tot de kanshebbers werd gerekend. De Amersfoortse eindigde als zesde. Lars van der Haar werd negende bij de profs, waar Mathieu van der Poel zijn vierde wereldtitel veroverde. Kyle Agterberg werd zeventiende bij de beloftemannen. Nederland veroverde goud in alle vier de categorieën.

Eigenlijk werden de ontwikkelingen in de de eerste ronde Puck Pieterse fataal. Ze kende een moeizame start en toen ze in een bocht na een afdaling onderuit gleed was het gat met de koplopers al behoorlijk groot. De Amersfoortse kwam geen moment in de buurt van het podium. Dat gold ook voor Manon Bakker, misschien wel de topfavoriet. Wel aan het front was de Hongaarse Kata Blanka Vas die een ijzersterk seizoen beleeft. Ze werd echter door Nederlandse vrouwen in de tang genomen. Want ook al waren Pieterse en Bakker er dan niet bij, Fem van Empel, Aniek van Alphen en Inge van der Heijden zorgden voor genoeg oranje vooraan. Van der Heijden ging rondenlang aan kop, maar bleek weinig energie meer over te hebben en belandde naast het podium. Vas pakte brons, het zilver was voor Van Alphen. Het goud ging naar een meisje dat zelfs nog enkele maanden jonger is dan Pieterse.

Twee jaar geleden droomde Fem van Empel nog van een carrière als profvoetbalster. De teamsport gaf echter steeds minder bevrediging, haar ploeggenoten gingen minder serieus met de sport om dan zijzelf. Het is een van de kwaliteiten die het jonkie uit St. Michielsgestel razendsnel naar de top in de cyclocross hebben gebracht. Het afgelopen seizoen werd ze verschillende keren verslagen door Puck Pieterse, zoals op het EK waar de Amersfoortse de titel greep en de Brabantse pas als zesde finishte. Op het WK waren de rollen omgedraaid, Van Empel won goud en Pieterse – halverwege nog vijfde op 34 seconden – werd zesde op bijna een minuut.

 

Lekke band

Bij de elitemannen ging de strijd zoals verwacht tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De twee waren meteen ontketend en de rest, waaronder Van der Haar, had het nakijken. Van Aert sloeg een klein gaatje maar reed toen lek. Van der Poel profiteerde onmiddellijk en liep langzaam verder uit. In het zand was hij de betere en ook in het veld met de vele bochten kwam zijn techniek goed tot uiting. Derde werd Toon Aerts. Van de Haar klasseerde zich als negende.

Bij de beloften kon Kyle Agterberg, vierde op het EK, geen potten breken. De crosser uit Maartensdijk kwam na de eerste ronde door als nummer dertien en eindigde als zeventiende. Onder koude omstandigheden en met een snijdende wind werd het een onvervalste Nederland-België. Met Nederland duidelijk als winnaar. Pim Ronhaar maakte het verschil op de zandstroken en pakte het goud voor topfavoriet Ryan Kamp.

Een volledig Nederlands podium werd het bij de elitevrouwen ondanks een mindere dag van wereldkampioen Ceylin del Carmen Alvarado. Ze ging in de eerste bocht onderuit en kwam nimmer in het stuk voor. Lucinda Brand won na een enerverend gevecht met Annemarie Worst en Denise Betsema, die de eerste ronden domineerde maar te veel krachten bleek te hebben verspild. Worst zag de wereldtitel verdwijnen toen ze vlak voor de finish na een botsinkje met Brand ten val kwam.