Regionale schaakteams hebben in ronde twee wind in de zeilen

Schaken Redactie

De regionale schaakteams die in de hoogste Nederlandse competities uitkomen blijven voortreffelijk presteren. Paul Keres uit Utrecht is met twee teams vertegenwoordigd in de op een na hoogste afdeling, beide trokken op de tweede speeldag aan het langste eind. Dat deed ook tweedeklasser SSC uit Soest. In de meesterklasse droogde En Passant Groninger Combinatie af ondanks dat Richard Vedder van de 14-jarige Machteld van Foreest verloor.

In de Noteboom, het clublokaal van schaakvereniging Paul Keres, was het zaterdag een drukte van jewelste. Nog nooit werden zoveel partijen gespeeld in competitieverband. Vijf teams, verspreid over verschillende klaslokalen, zorgden in totaal voor 44 partijen. Het vlaggenschip kende geen medelijden met Max Euwe uit Enschede. PK-1 won met 8,5-1,5. Jan Breukelman, Demre Kerigan, David van Kerkhof, Niels Ondersteijn, Evert Rademakers, Menno Okkes en Paul Hommerson lieten hun tegenstander in het stof bijten. Drie teams zijn in 1A nog ongeslagen, Paul Keres heeft de meeste bordpunten vergaard. De derde ronde is vermoedelijk al cruciaal voor wat betreft het kampioenschap. Dan treft Paul Keres het eveneens nog zonder puntverlies zijnde Zukertort uit Amstelveen.

PK-2 deed in 1B nauwelijks onder voor de grote broer, BSG uit Bussum werd in een degelijke match met 6,5-3,5 verslagen. Dirk Floor, Tom de Jong, Mark Smits en Gerben Veltkamp hadden met overwinningen een belangrijk aandeel.

 

Meisje

En Passant  handhaaft zich na twee speelronden in de subtop van de meesterklasse. Het team heeft de hoogste rating en drijft op een vaste kern van vijf man. Groninger Combinatie werd met 7,5-2,5 kansloos gelaten. Voor En Passant zorgden Vitaly Kunin, Ruud Janssen, Friso Nijboer, Valentin Buckels,  Jan Willem van de Griendt en Manuel Bosboom voor een vol punt. Minder verging het Richard Vedder die klop kreeg van een meisje, zij het wel een enorm talent. Machteld van Foreest is een jonger zusje van grootmeester Jorden van Foreest die dit jaar triomfeerde in het befaamde Tata Steel (Hoogovens van origine)-toernooi. Machteld begon al op 3-jarige leeftijd met schaken en werd als 11-jarige  gedeeld derde op het NK voor vrouwen.

In de tweede klasse (C) is SSC 1922 uit Soest medekoploper. Tegen Rijswijk werd de tweede zege behaald (5-3). Slechts twee van de acht partijen eindigden in remise. Reynir Helgason, Adriaan de Jong, Gerrit-Meine Muis en Jos Nooijen kregen de felicitaties van hun tegenstander. Amersfoort deelde in 2B de punten met Europarcs Mach uit Schagen. Ardin Bosboom, Tea Lanchava en Gerard van Otten wonnen hun partijen.

In de klasse 3A maakt Veenendaal de dienst uit, maar ook Oud Zuylen Utrecht heeft de eerste twee wedstrijden in winst weten om te zetten.