Regiorenners spreken hartig woordje mee op wereldranglijst

Wielrennen Redactie

Anna van der Breggen en Primoz Roglic zijn de vedetten van het gemankeerde wielerseizoen 2020, als je tenminste op de wereldranglijst afgaat. De Nederlandse en de Sloveen blonken uit in zowel eendagswedstrijden als de grote etappekoersen. Annemiek van Vleuten staat derde bij de vrouwen, Ellen van Dijk tiende en Lorena Wiebes, vorig jaar nog de nummer één, twaalfde. Wilco Kelderman is de beste uit de regio bij de mannen.

Van Vleuten won vrijwel alles waar ze aan de start verscheen, maar een val in de Giro Rosa maakte meer kapot dan alleen haar pols. Weg eindzege in Italië, weg ook het WK tijdrijden en weg ook deels het WK op de weg, al kon ze met een speciale brace nog wel het zilver veroveren. De vrouw van het coronaseizoen werd nu landgenote Anna van der Breggen die uiteraard de UCI-ranking aanvoert.

Op de wereldranglijst moet de in Utrecht geboren Van Vleuten, die aan het eind van het seizoen het Australische Mitchelton-Scott verlaat voor het Spaanse Movistar, ook nog de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor zich dulden. Van Dijk uit Woerden was als vanouds een betrouwbare kracht voor de Amerikaanse equipe Trek-Segafredo maar met haar tiende plaats is ze pas de vierde Nederlandse, achter Van der Breggen, Van Vleuten en Marianne Vos (6). Nederland voert dan ook het landenklassement aan. Floortje Mackaij uit Woerden staat op plaats 46 en Kirstie van Haaften uit De Meern die volgend seizoen uitkomt voor Parkhotel Valkenburg op plaats 654.

 

Mannen

Bij de mannen is Wilco Kelderman de hoogste genoteerde van de renners uit de regio Utrecht. De 29-jarige coureur uit Barneveld, die aan het eind van het jaar Team Sunweb verruilt voor het Duitse BORA-hansgrohe, staat op de vijftiende plaats. Hij is daarmee niet de beste Nederlander. Dat is Mathieu van der Poel op plaats vier, op eerbiedige afstand van de Sloveense Tourvedetten Primoz Roglic en Tadej Pogacar en de Belgische alleskunner Wout van Aert. Veenendaler Dylan van Baarle staat op plaats 76. Zijn voormalige huisgenoot Lennard  Hofstede prijkt nog net bij de eerste duizend, hij bivakkeert op plaats 952. Dat is iets voor Utrechter Martijn Tusveld die op 972 staat. De laatste twee hoeven ook niet te scoren voor de UCI ranking, ze zijn gewaardeerde helpers voor hun kopmannen. Hofstede had een belangrijk aandeel in de Vuelta-zege van Roglic en Tusveld verleende waardevolle hand- en spandiensten die Kelderman uiteindelijk op het podium van de Giro bracht.

Overigens staan ook renners als Dylan Groenewegen (411), Steven Kruijswijk (591) en Robert Gesink (645) om verschillende redenen bepaald niet hoog geklasseerd. Lars van den Berg uit de Meern staat op plaats 1566, maar hij wordt volgens jaar pas echt prof wanneer hij bij de grote jongens van Groepama-FDJ gaat rijden.