Reinier Kreijermaat (82) overleden

Voetbal Ton de Ruiter

De voormalige Elinkwijk-speler Reinier Kreijermaat is op 22 januari op 82-jarige leeftijd overleden. Feyenoord, de club waar hij zijn grote doorbraak beleefde, heeft dat nieuws dinsdagochtend 23 januari bevestigd. Hij was destijds een van de meest prominente spelers van Elinkwijk welke Utrechtse club hem begin jaren zestig voor 80.000 gulden aan Feyenoord verkocht, destijds een gigantisch transferbedrag.

Bij de Rotterdamse club kreeg hij de bijnaam ‘Beertje’ en was vooral befaamd om zijn verwoestende afstandsschoten waarmee hij Feyenoord aan tal van doelpunten hielp, zoals in het Europa Cupduel tegen Reims. Kreijermaat was de laatste jaren een graag geziene gast op nostalgische bijeenkomsten bij Elinkwijk en FC Utrecht waar tal van oud-spelers te gast waren.

Kreijermaat kwakkelde al een tijd met zijn gezondheid. In de jaren ’60 maakte hij deel uit van een zeer succesvol Feyenoord. Kreijermaat werd drie keer landskampioen en pakte eenmaal een KNVB-beker. Vanwege zijn gedrongen, stevige postuur en zijn stugge hoekige wijze van voetballen, kreeg Kreijermaat de bijnaam Beertje.

Onze verslaggever Ton de Ruiter maakte onderstaande verhaal met en over Reinier Kreijermaat.

 

Keeperstrui

Reinier Kreijermaat debuteert op 16-jarige leeftijd in het eerste team, uit tegen Heerenveen, de club van zijn idool Abe Lenstra. Elinkwijk wint met 3-0, de jeugdige debutant maakt twee doelpunten. ‘De volgende ochtend fiets ik in Utrecht naar school en moet ik stoppen voor een witte Mercedes. Tot mijn stomme verbazing zie ik Lenstra achter het stuur zitten. Hij steekt zijn hand op. De grote Friese meester herkende dit Utrechtse broekie. Als op een wolk fietste ik verder naar de ULO. Apetrots.’

Elinkwijk komt in problemen als Piet Kraak in september 1956 zijn contract inlevert. De doelman verhuist naar Zierikzee op Schouwen-Duiveland. In het Zeeuwse stadje gaat de keeper op leeftijd een hotel runnen en wordt trainer van amateurclubs op het eiland.  De tijd voor het aantrekken van een nieuwe doelman ontbreekt. Joop van der Schilden is de enige keeper bij de eredivisieclub. Op hoop van zegen. De eerste helft van de competitie overleeft hij blessurevrij, maar halverwege april wordt Van der Schilden uit tegen Eindhoven na twee minuten van het veld gedragen met een diepe vleeswond. Middenvelder Reinier Kreijermaat trekt een keeperstrui over zijn blauw – witte shirt.

Voor de aardigheid staat Kreijermaat op trainingsavonden af en toe in het doel en daarbij ontdekt trainer Joop de Busser de feeling voor het vak bij zijn middenvelder. ‘Het eerste kwartier stond ik te klapperen van de zenuwen, later kreeg ik mijn kalmte terug,’ zegt de jonge Kreijermaat die aan de enige tegentreffer geen schuld heeft. In Eindhoven is Elinkwijk twee punten armer maar een keeper rijker. Een week later is Van der Schilden nog niet hersteld en staat Kreijermaat in de basis tegen MVV en ook tegen uit tegen Rapid verdedigt hij het doel.

Een jaar later heeft Piet Kraak het hotel in Zierikzee ingeruild voor een café in Utrecht en gaat weer keepen bij Elinkwijk. Op bezoek bij Ajax komt de veteraan (39) in de 13e minuut in botsing met Loek den Edel. Een nopje van de Amsterdamse schoen veroorzaakt een diepe vleeswond. Kraak gaat per brancard van het veld en wordt naar het ziekenhuis vervoerd. Op de bank ontbreekt een tweede doelman, maar van paniek is geen sprake. Middenvelder Kreijermaat gaat onder de lat en verdediger Cor van Kilsdonk komt als invaller binnen de lijnen.

De stad Utrecht heeft eind jaren vijftig nog meerdere kranten. Volgens Het Centrum slaat Bobby Haarms in de 40e minuut een inzet van Bertus van Beek uit het doel, volgens het Utrechts Nieuwsblad Wim Anderiesen. Feit is dat ‘doelman’ Reinier Kreijermaat naar voren komt en de toegekende strafschop onberispelijk benut. De staartclub staat met 0-1 voor in Amsterdam.

Ajax loop storm in de tweede helft, maar treft in Reinier Kreijermaat een opstakel. Hij is niet altijd klemvast, maar verricht de ene na de andere wonderlijke redding. Harde schoten van Piet van der Kuil en Wim Blijenberg stopt hij als een volleerd vakman, een inzet van Piet Ouderland strandt op het uitgestoken been van Elinkwijks held van de dag. Eenmaal moet hij capituleren. Een geluksgoal volgens de krant. Een vrije trap komt met een boog vlak voor Kreijermaat terecht, terwijl de doelman de bal wil onderscheppen glijdt hij uit. Zijn in wanhoop uitgevoerde pantersprong mag niet baten.

De spelers van Elinkwijk beseffen dat ze hun voortreffelijk invaller – doelman niet in de steek kunnen laten. In de slotfase wordt het van Utrechtse zijde een onverkwikkelijke gooi- en smijtpartij. Scheidsrechter Van Bronkhorst is lankmoedig voor de blauw -witten, mogelijk ook uit sympathie voor het heldenwerk van Reinier Kreijermaat. Het winstpuntje tegen Ajax is aan het einde van het seizoen hard nodig. Elinkwijk verdient er een beslissingswedstrijd tegen GVAV mee en handhaaft zich in de eredivisie op de dag dat DOS kampioen van Nederland wordt.

 

Feyenoord
In de zomer van 1959 verlaat Kreijermaat zijn jeugdliefde. Penningmeester Kasbergen vraagt met een stalen gezicht een transfersom van 175.000 gulden. Dat vindt Feyenoord te prijzig. De speler verneemt dat Elinkwijk zich inmiddels voor 80.000 gulden heeft verplicht aan drie nieuwe spelers en dat geld niet heeft. Kreijermaat licht Feyenoord -voorzitter Kieboom in. Tien minuten later is de koop voor 80.000 gulden beklonken. ‘Over salaris hadden we helemaal nog niet gepraat. Dat interesseerde me geen bal. Ik ging 5000 gulden bruto per jaar verdienen, met premies en bonussen kwam je uit op het dubbele. Plus dat ik vijf procent kreeg van de transfersom, 4000 gulden ineens dus. Ik heb toen keurig de belastingdienst gebeld en gevraagd wat ik opzij moest leggen. Doe maar 1100 zeiden ze. Van de rest heb ik mijn eerste autootje betaald. Renaultje Quatro, tweedehands.’

In Rotterdam groeit hij uit tot publiekslieveling. En af en toe staat hij ook nog wel eens onder de lat. De befaamde wedstrijden tegen Real Madrid, september 1965, maakt hij als speler niet meer mee. Op 15 november 1964 breekt hij tegen Sittardia na een botsing met Joep Beckers zijn been op vier plaatsen. Het kwam nooit meer goed. Kreijermaat is dan pas 29 jaar.