Renners CS030 trots Nederland te vertegenwoordigen op WK

Wielrennen Redactie

Op 2 september werd in het Italiaanse Varese het WK Gran Fondo gehouden. De Utrechtse wielrenvereniging CS030 had voor die mondiale titelstrijd een speciale ploeg opgericht, het CS030 Gran Fondo Team (CGT). De Utrechtse Sportkrant volgde het CGT in aanloop naar Varese. Vandaag het negende en laatste deel: de finaledag. Ze doen zelf verslag van de dag.

Het is zondag 2 september 2018, half acht in de ochtend. Met 10 man staat het CGT aan de start van het UCI wereldkampioenschap Gran Fondo. In het peloton kleuren bonte truitjes uit Libanon, Kazachstan, Japan, Mexico; vanuit de hele wereld hebben renners zich voor deze wedstrijd gekwalificeerd.

De spanning valt van de gezichten van de Utrechtse mannen af te lezen. Terwijl de namen van ex-winnaars door de speakers galmen, wordt er nog een beetje nerveus gelachen. Dan klinkt het startsein en zet het peloton zich snel in gang. Na 10 kilometer zorgt een grote valpartij in een onverlichte tunnel voor een gat in het peloton. Enkele CGT’ers raken hierdoor al op achterstand.

Kopman van het CGT, Jelle Wijnja, rijdt attent voorin en kan goed gepositioneerd aan de eerste klim van de dag beginnen. In de gevaarlijke afdalingen weet hij zijn plek in de groep der favorieten te handhaven. De nummer 3 op de Marmotte probeert op het slotklimmetje nog vergeefs te demarreren, maar een massasprint met het sterk uitgedunde 50 man tellende peloton is onafwendbaar. Wijnja weet een knappe 33ste plek te behalen. ‘Helaas waren de laatste 50 kilometer relatief vlak. Daardoor liep de finale uit op een massasprint en was dit het hoogst haalbare. Na een topjaar is dit een mooie afsluiting van het seizoen.’

 

Ravijn

Ploeggenoot Jos wordt 122ste, kort daarop gevolgd door de andere mannen. De sterke prestatie van Tjeerd IJtsma is in het bijzonder het vermelden waard. Nadat hij zes weken geleden zijn arm brak weet hij de race goed uit te rijden. Minder verging het Roland. De nummer 18 van de Transalp gaat op een van de gevaarlijke afdalingen onderuit en schuift het ravijn in. Met diverse kneuzingen, snijwonden en een hersenschudding moest deze outsider de strijd staken.

Jos: ‘Het was een fantastische ervaring, erg mooi om hier als team naar toe te leven en te genieten van een topevenement met de kleuren van je land om je schouders.’