Renners moeten voor criterium buiten de regio Utrecht zijn

Wielrennen Hans van Ommeren

In de regio Utrecht reden vroeger profrenners in plaatselijke ronden, zoals die van Woerden en Kamerik. Wielerkoersen waarin de helden van de Tour de France toegejuicht konden worden. Vaak was zo’n criterium van amper 100 kilometer - een fluitje van een cent voor een coureur - het gevolg van een eigen, plaatselijke held. Kamerik had een band met Gerard Vianen, Woerden was de geboorteplaats van oud-wereldkampioen op de baan Arie van Vliet.

De populaire ‘rondjes om de kerk’, zoals ze ietwat smalend werden aangeduid, zijn in het midden van het land verdwenen. Het kost een zak met geld plus een organisatie met tientallen vrijwilligers. Wilco Kelderman, Ellen van Dijk, Floortje Mackaij en Annemiek van Vleuten moeten hun heil elders zoeken, willen ze een graantje meepikken uit de vaak na de Tour goedgevulde ruif.

Zoals in Etten-Leur. Geen naam in de categorie Boxmeer (Daags na de Tour), Chaam (de Acht van…) of Roosendaal (Draai om de Kaai). Maar wel de profronde die dit jaar een deelnemersveld kent waar ze bij een klassieker jaloers op zouden zijn. Wout van Aert, Tom Dumoulin, Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman en Bauke Mollema hadden hun komst al toegezegd, waarna de organisatie deze week triomfantelijk wist te melden dat ook Tourwinnaar Jonas Vingegaard zondag 14 augustus door de straten van het Brabantse dorp zal snellen. Het is het enige Nederlandse criterium waarin de Deen zal verschijnen.

Daarmee heeft Etten-Leur beide gele truien weten te strikken. Eerder al was bekend geworden dat Annemiek van Vleuten, de winnares  van de Tour de France Feminin, in een speciale koers van de vrouwen zal opdraven. Met daarin ook Ellen van Dijk, de onverwoestbare diesel uit Woerden, en sprintkanon Lorena Wiebes, winnares van twee ritzeges in de Tour en de allereerste draagster van de gele trui. Het is een vorm van waardering voor de vrouwen die in hun Tour elke dag voor spektakel zorgden.

Het rondreizende wielercircus na de Tour is sinds jaar en dag topsport gecombineerd met veel entertainment. ‘Vooraf staat al vast wie die dag gaat winnen,’ zeggen de critici. Feit is wel dat een organisatie niet blij is met een relatief onbekende winnaar. Die doorbreekt de ongeschreven code dat het podium voor de mannen van de Tour is, met soms een plekkie voor een klepper uit de streek. Maar je moet er wel voor rijden. Wie alleen maar gefeest heeft na de Tour zal het niet cadeau krijgen. Wie er in Etten-Leur gaat winnen? Als Vingegaard niet als eerste zijn wiel over de finish drukt, zal hij zonder twijfel bij de eerste drie eindigen.