Renners uit regio Utrecht tonen zich in binnen- en buitenland

Wielrennen Redactie

Annemiek van Vleuten heeft de Ceratizit Challenge by La Vuelta op haar naam geschreven. Dat was geen verrassing. De kopvrouwe van Movistar triomfeerde in twee van de vier ritten en had op de voorlaatste dag middels een imponerende solo de leiderstrui bemachtigd. Zondag kwam in de slotetappe haar leidende positie niet meer in gevaar. De Belgische Lotte Kopecky pakte de dagprijs, met een ereplaats (negende) voor Floortje Mackaij.

De ‘Vuelta voor vrouwen’ was voor het eerst uitgebreid naar vier etappes. Het geeft aan dat het vrouwenwielrennen steeds serieuzer wordt genomen en ook steeds meer publiciteit  genereert. Van Vleuten had in het eindklassement een voorsprong van 1.34 minuut op de Zwitserse Marlen Reusser en 3.30 op Elise Chabbey, eveneens uit Zwitserland. Mackaij was de tweede Nederlandse op de achtste plaats, terwijl Ellen van Dijk zich als twaalfde klasseerde. Anna van der Breggen, winnares van de Giro Donne, werd anoniem 58ste, op ruim 23 minuten van Van Vleuten die dit jaar de Italiaanse ronde aan zich voorbij had laten gaan.

 

Martijn Budding

Met de tweede plaats in de Omloop van Valkenswaard heeft Martijn Budding zijn goede resultaten in de laatste weken een vervolg gegeven. Het was in Limburg de tweede wedstrijd die meetelt voor de Topcompetitie. De renner uit Veenendaal behoorde tot een kopgroep van zo’n vijftien renners en moest in de sprint alleen Stan van Tricht voor zich dulden. Derde werd Coen Vermeltfoort die de sprint vroeg aanging waarna Budding over hem heen wipte In extremis werd de renner van BEAT Cycling echter geklopt door Van Tricht. Ploeggenoot Jan-Willem van Schip toonde zich actief in deze koers en ook  Maartensdijker Kyle Agterberg reed zeker niet anoniem mee. Vermeltfoort heeft na twee van de vier wedstrijden de leiding in de Topcompetitie.

 

Vuelta in Utrecht

De 76ste editie van de Vuelta is gewonnen door de Sloveen Primoz Roglic. In Santiago de Compostella werd het drieweekse evenement afgesloten met een tijdrit en tevens vooruitgeblikt op de volgende edtie, die start in Utrecht. Daar zal Martijn Tusveld graag bij willen zijn. De Spaanse ronde ligt de profrenner uit de Domstad goed. Hij werd 34ste met een achterstand van ruim twee uur op de winnaar. Zijn beste resultaat boekte de renner van DSM in de twaalfde etappe met een tiende plaats in het dagklassement.

Achter de oppermachtige Roglic, die in de tijdrit triomfeerde en daarmee zijn vierde ritzege boekte, werd de Spanjaard Enric Mas tweede en de Amerikaan Jack Haig derde. Steven Kruijswijk was met de twaalfde plaats de beste Nederlander. De vorig jaar zo hard gevallen Fabio Jakobsen won drie ritten plus het puntenklassement.

 

Kirstie van Haaften

In de Watersley Womens Challenge eindigde Kirstie van Haaften uit De Meern als achtste. Haar ploeg Parkhotel Valkenburg domineerde de driedaagse etappekoers en had met Marit Raaijmakers ook de eindwinnares. Eline van Rooijen uit Woerden werd tiende.