Renswoudenaar belangrijk aandeel in eerste landstitel Ziraat

Volleybal Roberto Cancian

In een sportjaar dat net als voor veel anderen werd geteisterd door weken zonder sport en verplichte quarantaines heeft volleyballer Maarten van Garderen de competitie alsnog goed afgesloten met zijn club Ziraat Bankasi door de Turkse titel in de wacht te slepen. ‘Het is nog nauwelijks doorgedrongen’, zei hij na de gewonnen finale tegen Fenerbahçe. ‘Ik ben super blij en enorm trots dat we dit hebben bereikt met het team.’

Van Garderen, afkomstig uit Renswoude, schreef geschiedenis met Ziraat Bankasi omdat het de eerste landstitel was in de 40-jarige clubhistorie. Vorige zomer stapte de 30-jarige volleybalinternational over van het Italiaanse Latina naar de club uit Ankara. In de Efeler Ligi, de hoogste afdeling van Turkije, vond passer/loper Van Garderen snel zijn plek. ‘Een goed georganiseerde, mooie en ook nog eens ambitieuze club. De interesse van de club was er een jaar eerder ook al en aangezien er vanuit Italië weinig tot niets kwam, heb ik de stap gezet. Half juli ben ik hier naartoe gegaan nadat de competitie in Italië begin maart al werd stilgelegd. Normaal is het een periode dat clubs zich gaan oriënteren, maar de realiteit was dat het toen een slechte periode was. Corona trof de regio hard met veel doden en strenge maatregelen met als gevolg lege straten.’

 

Schema

Ondanks de bijzondere periode die we hebben meegemaakt, heb ik het vanaf het begin erg naar mijn zin gehad in Ankara.’ Nadat hij vorig jaar in Italië al langere tijd in lockdown zat, moest hij in Turkije ook met het hele team in quarantaine aan het begin van het seizoen. ‘Daarna hebben we een periode drie duels per week gespeeld om alles weer in te halen. Mede omdat we nog op drie fronten actief waren.’ Ziraat Bankasi komt uit in de Turkse competitie, speelt bekerwedstrijden en op Europees niveau.

Zelf werd Van Garderen vorig jaar ook getroffen door corona, eenmaal weer in de ploeg draaide hij fantastisch mee. De finale van de Europa Cup werd gehaald, net als de finale om het landskampioenschap. Op Europees niveau moest Ziraat Bankasi zijn meerdere erkennen in Milano. De landstitel in Turkije eiste het wel voor zich op door in een best of five met 3-1 te winnen van Fenerbahçe. Het beslissende duel werd door de ploeg van Maarten van Garderen in een spectaculair duel in Istanbul gewonnen met 2-3. ‘Wij hebben er negen maanden keihard voor gewerkt met z’n allen. Wanneer je dan na een seizoen als deze de beker omhoog mag houden, zorgt dat voor een geweldig gevoel. En het maakt het natuurlijk ook nog eens extra bijzonder omdat het voor Ziraat Bankasi de eerste titel in de historie is.

 

Aanzien

Gedurende het seizoen hebben we laten zien dat we een team waren om rekening mee te houden, ondanks dat we niet de favoriet waren.’ Nadat Ziraat Bankasi als nummer één de competitie afsloot, werd er wel degelijk rekening met de ploeg uit Ankara gehouden. ‘Zelf geloofden wij continu in de titel. De ervaring in het team en de wil om te winnen, maakten het verschil. Daardoor hebben wij de kroon op het werk kunnen zetten.’ Na de competitie reisde Van Garderen naar zijn vriendin in Italië. Wat het volgende seizoen hem brengt, dat ziet hij later wel.