Rian Baas Nederlands kampioen polsstokverspringen

Polsstokverspringen Redactie

Afgelopen zaterdag vond het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen plaats in het Friese Burgum. Onder mooie omstandigheden wisten Rian Baas (Utrecht) en Reinier Overbeek (Benschop) de Nederlandse titels naar ‘Holland’ te halen. Beiden moesten tot het uiterste gaan om de concurrentie voor te blijven. Titelverdediger Rian Baas laat dit seizoen al goede tijden zien, maar moest diep gaan voor de winst. Met een ultieme krachtsinspanning kwam hij in zijn laatste sprong tot 21,10 meter, waarmee hij het Nederlands kampioenschap op 1 centimeter wist te winnen.

In de seniorencategorie waren er voorafgaand aan het kampioenschap veel kanshebbers op de titel. Negen springers hadden eerder al voorbij de 21-meter gesprongen en daarmee leek het een spannend kampioenschap te worden. Dat werd het ook. Jaco de Groot (Woerden) zette in de voorronde de concurrentie op scherp met een sprong van 20.76 meter. Klassementsleider Erwin Timmerarends (Bodegraven) wist in de voorronde geen afstand neer te zetten en miste daardoor de finale. Wie daar wel in kwam, was de Fries Ysbrand Galama (Warkum). In zijn laatste sprong kwam hij tot 21,09 meter, waarmee hij iedereen voorbij sprong. Rian Baas liet het hier niet bij zitten. Met een ultieme krachtsinspanning kwam hij in zijn laatste sprong tot 21,10 meter, waarmee hij het Nederlands kampioenschap met 1 centimeter heeft gewonnen.

Reinier Overbeek (Benschop) was voorafgaand aan de wedstrijd de grote favoriet in de junioren categorie. Dit schrok de andere springers echter niet af, want Rutger Haanstra (It Heidenskip) kwam in zijn tweede sprong tot een nieuw persoonlijk record (19.85 meter). De Haastrechter Lucas van Eijck sprong zelfs twee nieuwe persoonlijke records en zette uiteindelijk 20.11 meter neer. Overbeek had hier in zijn derde sprong een antwoord op. De stok stond bleef stil staan en in topsnelheid zat hij bovenin. Met een krachtige uitsprong kwam hij uiteindelijk tot 20.92 meter. Genoeg voor de winst van het Nederlands Kampioenschap.

Bij de vrouwen was de Friese Sigrid Bokma (Hindeloopen) duidelijk de beste. Haar tweede sprong betekende een verbetering van haar PR. Voor het eerst ging zij over de 17-meter en dat was een moeilijke opdracht voor de andere dames. De Benschopse Fabienne Overbeek kwam met 15,39 meter in de buurt, maar zij moest genoegen nemen met het zilver. Het brons was voor Maureen Poiesz (Sneek). Zij kwam tot een afstand 14,87 meter.