Rob de Moor stopt als voorzitter Ronde van Midden Nederland

Wielrennen Hans van Ommeren

Rob de Moor vertrekt bij de Ronde van Midden Nederland. De Houtenaar is elf jaar betrokken geweest bij het wielerevenement, waarvan vijf jaar als voorzitter van de organiserende stichting. Zijn belangrijkste verdienste is wel dat hij de klassieker, die op 26 en 27 augustus zijn 61e editie beleeft, in financieel rustig vaarwater heeft gebracht en verder heeft uitgebouwd. De Moor wordt opgevolgd door Jasper den Hartog, die zijn sporen heeft verdiend bij CS030.

Zeker de eerste jaren van De Moors voorzitterschap van de Stichting Wielerpromotie Midden Nederland verkeerde de 200 km lange wielerkoers over de Utrechtse Heuvelrug en winderige Lekdijk financieel in zwaar weer. De broekriem moest worden aangehaald. Tegelijkertijd namen de sportieve ambities toe.

Overal in Nederland sneuvelden gerenommeerde wielerwedstrijden als gevolg van strengere eisen aan de veiligheid, een tekort aan financiële middelen of een gebrek aan vrijwilligers.  Wilde de Ronde van Midden Nederland, een van de oudste klassiekers van Nederland met winnaars als Gerrit Voorting, Jan Janssen, Jan Raas en Niki Terpstra, blijven bestaan dan moest er een duidelijke keuze worden gemaakt.

De focus kwam te liggen op jonge, talentvolle wielrenners. Utrechtse Mooiste, zoals de klassieker ook wel wordt genoemd, wilde hen een podium bieden, een springplank vormen naar een toekomstige profcarrière.

Opleidingsploegen in binnen- en buitenland  komen graag eind augustus naar Utrecht. Twee jaar geleden vaardigde Roompot een ploeg af naar de RvMN. Dat jaar ging de klassieker van een dag naar twee dagen. Er werd op zaterdag afgetrapt met een Team Time Trial. De ploegentijdrit sloeg aan.

Het is een specifieke discipline – wie herinnert zich niet de Post-trein waarmee eerst TI Raleigh en later Panasonic de overwinningen aaneen reeg in de Tour de France? – die zijn eigen wetten kent.

 

Koeweit

Vorig verscheen zelfs een ploeg uit Koeweit aan de start van het tijdritparkoers in Leersum, maar dat was eenmalig. De exotische renners hadden, ondanks een Belgische ploegleiding, geen kaas gegeten van koersen op niveau en kwamen duidelijk tekort ten opzichte van de teams uit Scandinavische landen, Duitsland, België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Engeland.

Overigens werd de wegwedstrijd vorig jaar gewonnen door de Engelsman Chris Opie van One Pro Cycling. De sprinter kwam ooit uit voor De Volharding en is getrouwd met een Nederlandse.

One Pro Cycling staat dit jaar weer op de deelnemerslijst, maar Opie, die al wel eens zijn landgenoot Mark Cavendish in de sprint klopte,  vertrok dit voorjaar ‘vanwege een gebrek aan professionalisme’.

Hij hoopt stilletjes in de toekomst nog eens voor een Nederlandse continentale ploeg te mogen rijden.

Die draven over anderhalve maand allemaal op in Utrecht zoals Delta Cycling Rotterdam met Schalkwijker Jan Willem van Schip en Metec met Lars van den Berg uit De Meern. Maximaal 25 teams van acht renners kunnen deelnemen aan Utrechtse Mooiste.

Er zijn inmiddels inschrijvingen van de beloftenteams van onder meer de World Tour-ploegen Team Sunweb en Lotto Soudal.

De Moor zal daarna het stokje overdragen. Ideeën zoals wellicht een vrouwenkoers of een verdere uitbreiding met een derde dag waardoor het evenement nog aantrekkelijker zal worden, mogen door zijn opvolger worden uitgewerkt. Jasper den Hartog, nu nog vice-voorzitter, kan wat dat betreft bogen op ervaring. Onder zijn leiding groeide CS030 binnen de kortste keren uit van een groepje fietsliefhebbers naar een volwassen wielervereniging.