Rob de Wit brengt liefhebbers in vervoering

FC Utrecht elftal van de halve eeuw Sporthistorie Voetbal Ton de Ruiter

In het kader van de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw maakt verslaggever Ton de Ruiter een portret van een FC Utrecht speler, als introductie van de spelers op die positie. Deze keer: Rob de Wit die in het seizoen 1982-1983 debuteerde in de hoofdmacht van FC Utrecht. Hij zou heel snel een plaaggeest voor de verdedigers en middenvelders van de eredivisie worden.

De Federatie Betaald Voetbalorganisaties (FBO) vergadert in Hoog Brabant. Ajax-voorzitter Harmsen schiet zijn collega van FC Utrecht Theo Aalbers aan. ‘Die linksbuiten van jullie die willen wij wel.’ De Amsterdamse clubleider biedt 400.000 gulden en krijgt van Aalbers te horen: ‘Is dat de eerste aanbetaling?’ Voor minder dan een miljoen gaat hij niet weg. De voorzitter van de FC heeft een grote mond, maar weet ook dat zijn club het geld nodig heeft om de kas weer voor een jaar kloppend te krijgen. Binnenskamers zegt hij: ‘Voor dat geld breng ik hem op de fiets naar Amsterdam.’

Rob de Wit is de handelswaar in kwestie, overgekomen van de voetbalvereniging Utrecht  waar ook Mark Verkuyl (360.000 gulden naar Groningen), Willy Carbo (700.000 gulden naar Club Brugge) en Jan Wouters (630.000 gulden naar Ajax) hun opleiding genieten. Gekomen voor viermaal de vastgestelde amateurvergoeding van drieduizend gulden en doorverkocht voor zo’n twee miljoen gulden. Uitstekende handel.

Rob de Wit debuteert in het achtste dienstjaar van trainer Han Berger (1982-1983). Door de zware  blessure van Jan Monster speelt de pas 19 jarige buitenspeler onverwachts negen wedstrijden mee en maakt daarin één doelpunt. Een jaar later onder Barry Hughes staat hij 34 keer in de basis en ontwikkelt zich tot een linksbuiten voor wie de mensen naar het stadion komen. Met sierlijke dribbels en briljante stiftjes brengt de Nieuwegeiner de liefhebbers in vervoering.

 

Klassement

Het Utrechts Nieuwsblad houdt een klassement van de beste speler bij. Aan het einde van de rit wordt Frans Adelaar gekroond tot voetballer van het jaar met 6.67 gemiddeld, gevolgd door Jan Wouters, Jan-Willem van Ede, Ton du Chatinier, Jan van de Akker, Gert Kruys en pas dan Rob de Wit. Frans Adelaar staat in de belangstelling van Feyenoord, Jan Wouters reist naar Frankrijk voor een gesprek met RC Straatsburg, maar de enige vertrekker is Rob de Wit die met 5.89 een magere voldoende scoort. Zijn grilligheid breekt hem op in de uitverkiezing: de ene week een briljante acht, de andere week een schamele vier.

In de eerste wedstrijd van de competitie op 21 augustus is Ajax de tegenstander. Barry Hughes roept dat de landskampioen afgeslacht wordt, hetgeen FC Utrecht in eigen huis nog niet eerder is gelukt. De voorzitter blijkt bij de club niet de enige met een grote mond. De Amsterdammers zijn landskampioen maar in de zomer vertrekken Schrijvers, Cruijff en Lerby. Aad de Mos brengt een jong elftal binnen de lijnen met onder andere Koeman, Mölby, Olsen, Vanenburg en Van Basten, gemiddelde leeftijd nog geen 23 jaar. Aad de Mos is na afloop het meest tevreden over Edo Ophof, de tegenstander van Rob de Wit. De trainer noemt de linkerspits de angel van FC Utrecht.

Veertien dagen later wordt PSV in Galgenwaard met 2-0 verslagen. Het is een wedstrijd waarin Rob de Wit een vette  acht scoort. UN-verslaggever Jan Boerop roept bondscoach Kees Rijvers op de linksbuiten te selecteren voor Oranje. Bij de 2-0 van FC Utrecht wordt international Willy van der Kerkhof als een beginneling getruct, waarna doelman Pim Doesburg bemerkt dat de speelse Utrechter zijn rechterbeen niet alleen gebruikt om op te staan. De verslaggever schrijft over een volgende actie: ‘De manier waarop De Wit zijn arsenaal aan technische vaardigheid demonstreert, brengt het legioen in extase. Hij verheft zijn fabelachtige actie echter niet tot middel maar tot doel, want na Van Aerle en Doesburg voor joker te hebben gezet, blijkt zijn rechterbeen toch niet zo’n gewillig instrument als hij eerder heeft aangetoond.’

 

Wissel

Op 21 december tegen Feyenoord wordt Rob de Wit halverwege gewisseld. Jan Monster neemt zijn plaats in. Zes minuten later is de loopbaan van Monster definitief voorbij. FC Utrecht staat bij de jaarwisseling op de vierde plaats. In het tweede deel van de competitie valt de ploeg terug naar de 8e plaats. Van Ajax wordt in Amsterdam met 5-2 verloren. Hughes moet het stadion met hulp van de politie verlaten na de 1-7 nederlaag tegen AZ. Frans Adelaar breekt zijn been na een botsing met Toon Nelemans van Willem II. De zwakte van de ploeg ligt getuige de 74 tegentreffers achterin.

Rob de Wit ontwikkelt zich bij Ajax tot een volwaardig international. In de bloei van zijn leven wordt hij op 22-jarige leeftijd getroffen door een hersenbloeding, wat een abrupt einde van zijn voetbalcarrière betekende. Hierna was hij nog actief als scout voor FC Utrecht. In zowel 1993 als 2005 kreeg De Wit nogmaals een hersenbloeding.


Neem ook deel aan de uitverkiezing FC Utrecht Elftal Van De Halve Eeuw. Is De Wit de beste linksbuiten of kies je voor een ander? Laat je stem horen.