Rob Hoogkamer kampioen SUBC

Snooker/Biljart/Pool Ted Vermeulen

Gedurende vijf weken werd er gestreden om het persoonlijk kampioenschap van de SUBC, de Stedelijke Utrechtse Biljartcompetitie. Deze biljartcompetitie bestaat ruim 35 jaar en is een competitie, die toegankelijk is voor 55-plussers.

De competitie wordt iedere dinsdagmiddag gespeeld in de wijkcentra Musketon ( Lunetten), Transwijk, Welgelegen, De Nieuw Jutter (Amerhof) en Pomerans (de Schalm, De Meern). De laatste vereniging is de voormalige biljartafdeling van UVV.

Van de oorspronkelijke zeventig deelnemers hebben zich twaalf spelers geplaatst voor de finaledag, onder wie liefst drie spelers van Pomerans: Gert Jan Vader, Peter Aardoom en de winnaar van het persoonlijk kampioenschap Rob Hoogkamer. De finale werd gespeeld op vier tafels van de bomvolle biljartzaal van de biljartvereniging Welgelegen, onder het paviljoen van sportvereniging Zwaluwen Utrecht 1911.

Dit kampioenschap bewees ontegenzeggelijk, dat (voormalige) goede voetballers ook goed op het groene laken uit de voeten kunnen. Aardoom , voormalige buitenspeler van Velox en UVV, alsmede Gert Jan Vader, voormalig speler van DOS en Holland, waren ingedeeld met de meeste te maken caramboles. Aardoom  stak er met 70 te maken caramboles boven uit, maar Vader behoorde met zijn 47 te maken treffers ook tot de top van het deelnemersveld.

 

Haar

En als u nu denkt, dat het één gezellige oude mannen-club is in biljartcentrum Welgelegen, dan heeft u dat mis. Hoewel er rond het middaguur al op vele tafeltjes halfvolle en halflege bierflesjes staan, wordt er fanatiek om de punten gestreden. Zo laat Aardoom zijn speelbal schoonmaken door de arbiter omdat hij daar een haar op heeft ontdekt, hetgeen tot hilarische opmerkingen van de toeschouwers leidt. De aard van de opmerkingen laat zich raden. Het met een schone zakdoek schoonmaken van de bal, leidt wél tot een prachtige treffer.

Nadat de poulewedstrijden zijn gespeeld, hebben Vader, Aardoom , Rob Hoogkamer (allen Pomerans, De Meern ) en Theo Hordijk (Musketon) zich als poulewinnaar geplaatst voor de halve finale, die na de pauze worden gespeeld.

Voor de uitgeschakelde spelers is het tijdens en na de pauze tijd voor een extra consumptie en de meegebrachte

Wedstrijdleider Dick de Geest lijkt verbaasd dat Rob Hoogkamer (links) kampioen van de USBC werd op sportpark Welgelegen.

boterhammen. En waar iedereen een eindstrijd tussen Vader en Aardoom voorspelde, bracht die gedachte ongekende krachten teweeg bij de underdogs Hoogkamer en Hordijk, die de favorieten voor de eindstrijd het nakijken gaven.

Na een boeiende finale mocht organisator Dick de Geest de fraaie trofee overhandigen aan Hoogkamer, gevolgd door een waarderend applaus van de overige deelnemers, het barpersoneel en de vele toeschouwers.

 

Uitbreiding

Hoewel het aantal deelnemers zich al ruim twintig jaar stabiliseert is de SUBC toch op zoek naar nieuwe verenigingen.

‘Dat hoeven niet perse teams uit wijkcentra te zijn, maar dat kunnen ook heel goed teams van bestaande biljartverenigingen zijn. De kosten zijn nihil, want biljarters betalen immers al contributie bij de eigen vereniging.

Belangstellenden kunnen de site www.subc.nl bezoeken om contact te leggen met De Geest en/of Aardoom. Ook is het plan om de organisatoren van andere dagcompetities (’t Gooi en Maarssen ) te benaderen met de idee om aan het einde van een seizoen kampioenschappen te organiseren.

Het is evident , dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond de strijd om de ‘dagbiljarter’ heeft verloren en ook niet meer kan winnen. ‘Nee’, zeggen Aardoom en De Geest in koor,  ‘waarom zouden wij lid moeten worden van een bond ? Wij organiseren alles zelf en dat gaat uitstekend. Geen poespas , geen reglementen, gewoon gezellig op de dinsdagmiddag een balletje raken, een beetje ouwehoeren en een borreltje drinken. En bovendien, wat voegt het toe ?’