De studenten van het ROC helpen bij het verwijderen van al het blad op en rond de banen. Links op de foto docent en loopbaanbegeleider Annette Binneveld. Foto’s Ankie Hogewind/Utrechtse Sportkrant.

ROC-leerlingen aan de slag bij sportverenigingen

Varia Marina van Huissteden-Kaspers

Snuffelstages, maatschappelijke stages en dan nu werkplekleren. Geef het beestje maar een naam. Het doel is jongeren voor te bereiden op hun toekomst, hen een kijkje te gunnen in de ‘échte wereld’. Bij het ROC Midden Nederland zijn de studenten van de basisberoepsopleiding Dienstverlener Sport & recreatie inmiddels druk in de weer hun stages gestalte te geven.

Vijf van hen doen ervaring op bij onder andere worstelvereniging De Halter, omnisportvereniging Hercules, sporthal Lunetten en Tennis Club Domstad.

Het is 09.00 uur dinsdagmorgen. De studenten melden zich bij de tennisclub waar ze een handje komen helpen met allerlei klussen. Acht weken lang is het de bedoeling dat ze ter plekke leren wat het inhoudt om te werken. Maar niet minder belangrijk: ook leren ze in wat voor een soort omgeving ze later, na afronding van hun opleiding, terecht kunnen komen.

Niet iedereen is op tijd. De studentenbegeleiders/docenten, Laurien van Oers en Annette Binneveld kijken daar niet van op. Vertraging met het OV, slecht weer of gewoon verslapen naar later blijkt, het zijn geen onbekende factoren. Op tijd komen echter vormt ook een onderdeel van het ‘werkplekleren’.

Maar degenen die er wel zijn, geven elkaar, de docent(en) en de mensen van de club die hun mede zullen begeleiden keurig netjes een hand. En dat doen ze iedere keer, zowel bij het komen als bij het gaan. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze met het gaan wat meer haast hebben dan bij het komen.

Binnen een half uurtje is de groep compleet en kan er begonnen worden met het klussen. De tennisclub heeft de moeite genomen om afwisselende klussen voor de jongeren op te sporen en houdt rekening met de spanningsboog. Want er staat niet voor niets in de pedagogische en didactische uitgangspunten voor het lesgeven aan deze ‘doelgroep’, dat deze complex is. Het is bekend dat de samenstelling van een groep zeer divers kan zijn.

Leer- en gedragsproblemen – vaak voortvloeiend uit de privésituatie – maken het voor deze jongeren er niet makkelijker op. Vandaar dat de school nu juist voor deze jongeren …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen en alle foto’s te bekijken? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los

Nadat wij uw gegevens ontvangen en verwerkt hebben, wordt het artikel zo spoedig mogelijk aan u verstuurd.