Roda ’46

Utrechtse sportverenigingen Voetbal Redactie

Toen op 15 september 1946 de mensen van het eerste uur zich opmaakten om een voetbalclub in Hamersveld op te richten hebben ze onmogelijk kunnen bevroeden hoe deze club zich in de loop der jaren zou ontwikkelen. Van een dorpscluppie tot een van de grootste voetbalverenigingen van Nederland.

RODA heeft ook meerdere voetballers voortgebracht die op nationaal niveau doorbraken. Zo speelde middenvelder Bart Ramselaar in de jeugd van RODA ’46 voor hij in 2010 werd opgenomen in de jeugdopleiding van FC Utrecht. In augustus tekende de Amersfoorter voor drie jaar bij de het eerste team van de Domstedelingen dat hem na drie seizoenen terughaalde van PSV. Doelman Fabian de Keijzer begon zijn keepersloopbaan bij Roda’46 in Leusden en groeide als speler in de jeugdopleiding van FC Utrecht uit tot Nederlands jeugdinternational. De sluitpost kwam in 2016 uit voor Oranje Onder 17, voetbalde in 2017 voor Oranje Onder 18 en speelde interlands met Oranje Onder 19 in 2018. Hij debuteerde op 12 maart 2018 in het betaalde voetbal. Die dag stond hij in de basis bij Jong FC Utrecht, dat toen in de Keuken Kampioen Divisie met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Den Bosch. Nick Venema is de derde ex-Rodaspeler die zich in korte tijd bij FC Utrecht in de kijker speelde. FC Utrecht stalde Venema in augustus 2019 in de Keuken Kampioen DivisieDoor de moordende concurrentie, helemaal na de komst van Adrian Dalmau, had Venema geen uitzicht op speelminuten in de hoofdmacht van Utrecht. Almere City FC huurt de twintigjarige spits tot het einde van het seizoen waarin hij voor de goals moet gaan zorgen bij Almere City, dat naar eigen zeggen ‘een aantal andere clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie’ heeft afgetroefd.

Roda’46, met zijn groot aantal leden, is uitgegroeid tot een belangrijke maatschappelijke factor in Leusden. Tijdens een willekeurig voetbalweekeinde voetballen er meer dan duizend mensen op het Burgemeester Buiningpark. Van piepjong tot ruim boven de vijftig. Tel daarbij de supporters en je komt tot forse aantallen. Om dat elk weekend te kunnen doen kan de club rekenen op meer dan driehonderd vrijwilligers.