Roeivereniging De Doorslag viert het 15-jarig bestaan

Roeien Roberto Cancian

De jubilerende Nieuwegeinse roeivereniging De Doorslag roeide recentelijk voor het eerst mee met de Vogalonga Regatta. De bekende roeitocht in Venetië waar ook Amsterdamse roeivereniging ‘Amstel’ en het Utrechtse ‘Viking’ aan deelnamen, ging zowel over de lagune als dwars door de stad. Hoewel het geen wedstrijd was, ‘toch een pareltje om op die ludieke en vooral toeristische plek door het water te glijden’ volgens de deelnemers.

De komende maanden staan er meer van dat soort bijzondere tochten op het programma bij jubilerende roeivereniging De Doorslag uit Nieuwegein. Voorzitter Ruud Huisman en oud-voorzitter Mark Langenhorst, hij bekleedde de functie tien jaar, noemen Nieuwegein ook wel het ‘El Dorado’ van het roeien. ‘Wij zitten hier nu ruim vier jaar en hebben een prachtig vlot waar we het water in gaan. Wat mij betreft gaan we hier nooit meer weg’, zeggen ze in koor.

 

Plezier

‘De tocht in Venetië was een mooi initiatief tijdens ons lustrumjaar. Dit jaar zijn er nog meer grote evenementen. Zo is er nog een roeitocht in Gent maar ook in Parijs. Aan die laatste tocht, Traverse de Paris, doe ik zelf ook mee’, geeft de 70-jarige voorzitter aan.

Het is niet zomaar een tocht in Parijs. ‘Het is ruim 50 kilometer stroomafwaarts, daar ben je met een goede zeven kilometer gemiddeld per uur toch al gauw zeven uur mee bezig.’ Hij zegt het met een lach. Het plezier maar ook het fanatisme druipt er nog van af. ‘Er is ook een elfstedenmarathon van ruim 200 kilometer dus het kan nog langer’, zegt hij.

Op de achtergrond luistert de 16-jarige Frederique mee. Zij wacht op haar trainingsmaatjes Sandross (16 jaar), Koen (20 jaar) en Sven (16 jaar). ‘Ik roei al vijf jaar hier bij ‘De Doorslag’. Heerlijk om lekker buiten te kunnen zijn. Je moet het zelf doen en met z’n allen is het bovendien gezellig’, zegt ze. Daar zijn de andere jongeren, De Doorslag heeft momenteel twintig jeugdleden, het mee eens. ‘Mijn opa heeft op niveau geroeid, daar is mijn interesse voor het roeien ontstaan.’ Ook Sandross kreeg het van huis uit mee. ‘Mijn vader wilde dit al doen. Interessant omdat het zowel individueel kan als in teamverband. Lekker op het water in je eigen tempo is toch heerlijk.’

 

Schitterende locatie

Roeivereniging De Doorslag organiseert jaarlijks, in samenwerking met andere roeiverenigingen, circa twintig tochten. Eén van de lustrumactiviteiten, de vereniging bestaat in september 15 jaar, is een vlootschouw op het Merwedekanaal bij de botenloods die naast de Gemeentewerf ligt. ‘Zelf organiseren wij ook de Kastelentocht’, vertelt Huisman. Hij roeit al sinds zijn studententijd. ‘Ik heb aan de bedrijvencompetitie meegedaan en ben besmet geraakt met het roeivirus. Eerst in Eindhoven en Amsterdam en met een aantal enthousiastelingen hebben wij het daarna hier opgericht in 2004. In het begin was ik een paar jaar penningmeester, daarna ben ik voorzitter geworden. Eerst zaten we op een plek waar we tussen 10.00 uur en 12.00 uur op het water mochten, daarna konden wij terecht bij het staalbedrijf en vervolgens bij de dépendance van de Museumwerf. Op de locatie waar we nu zijn, zitten we inmiddels alweer vier jaar. Een schitterende plek.’ Dat beaamt Mark Langenhorst; ‘Overdag zijn de mensen van de gemeente hier, in de avonden en in de weekenden zijn wij er. Eén gebouw, twee functies. Wij hebben een prachtig vlot liggen waar we met de boten het water in kunnen en in de avond ook nog de zon hier op het terras. Wat wil je nog meer?

Langenhorst kwam zelf in aanraking met de roeisport op het moment dat zijn kinderen er mee kennis maakten. ‘Vroeger had je in Eindhoven nog een fulltime bootsman, hier hebben wij veel moeten lobbyen waarna wij uiteindelijk steun hebben gekregen van de gemeente. Het wordt gewaardeerd wat we doen en wij waarderen wat we hier kunnen doen’, zegt Langenhorst.

(tekst loopt onder afbeelding door)

Roeivereniging De Doorslag is erg tevreden met de locatie bij de Koninginnensluis.

 

Groeien

‘De Doorslag’ timmert nadrukkelijk aan de weg en dan vooral op en over het water. De club telt momenteel 132 leden, maar groeit flink geeft Huisman aan. De club wil graag nog verder doorgroeien en kan 350 leden herbergen. Het ideaalplaatje van de vereniging is echter om 250 leden te hebben. ‘Dan zijn er meer investeringsmogelijkheden en kunnen wij ook sparen voor nieuwe boten. Wij willen groeien als vereniging’, aldus Huisman.

Even later geven de mannen een rondleiding langs de boten. Naast vlaggenschip ‘Bertha’ liggen ook houten, carbon en kunststof boten. ‘Een boot is gemiddeld 24 kilogram, maar een ‘kiwi’ is een lichtere boot en die is ongeveer 21 kilogram. Een boot voor de ‘acht’ is er niet, vanwege de hoge kosten. Wellicht in de toekomst’, glimlacht Huisman.

Het tweetal loopt dan nog richting het vlot waar het zonnetje inderdaad heerlijk is. ‘Het is hier prachtig. Het water is in vergelijking tot elders ook heel rustig. Het ligt er als een spiegel bij. Je kunt alle kanten op, het is ruim vier kilometer tot de sluizen en tot de Taludweg bij het Merwedekanaal is het zeven kilometer. Via de oude doorslagsluis, de naam van onze vereniging komt daar vandaan, kun je helemaal tot Oudewater, Montfoort en Gouda roeien. Mooier kan je het toch niet hebben lijkt me. En weet je wat ook prettig is, dat je helemaal geen woonboten hier hebt. Zo ben je ook niemand tot last en kan je als roeier heerlijk over het water glijden.’

De passie voor het roeien brengen ze graag over op de mensen die het eens uit willen proberen. ‘Een heerlijke sport waarbij het hele lichaam in beweging is, 60 tot 65 procent komt uit de benen. Een sport ook waar je als individu maar ook als ploeg kunt optrekken. Van de boot uit de loods halen, het prepareren van de boot tot het afstellen van de boot’, legt Huisman uit.

 

Lustrum

Over twee maanden is het lustrum. Het feest vieren ze bij De Doorslag graag met zo veel mogelijk mensen. ‘Wat geeft jou de doorslag om er in september bij te zijn’, wil Langenhorst op fraaie wijze afsluiten. Dan toch nog een uitnodiging aan geïnteresseerden om eens langs te komen. ‘Bijna elke dag zijn er wel roeiactiviteiten, lessen en trainingen op het Merwedekanaal. Er kan als proef geroeid worden, als individu of in een groep. Deze sport is toegankelijk van 12 tot 80 jaar of zelfs ouder. Ons oudste lid van de vereniging is 75 jaar en kan nog jaren mee’, voegt Ruud Huisman nog toe.

www.dedoorslag.nl