Ronde van Midden-Nederland uitdaging voor De Volharding

Wielrennen Hans van Ommeren

De Volharding doet mee aan de Ronde van Midden-Nederland. Voor de Utrechtse wielervereniging zal het een uitdaging zijn om zich te meten met sterke opleidingsteams van bijvoorbeeld World Tour-ploegen als Team Sunweb en Lotto Soudal. De Ronde van Midden-Nederland begint zaterdag met een ploegentijdrit. Een dag later is de 200 kilometer lange wegwedstrijd door de provincie Utrecht.

Utrechts Mooiste, zoals de klassieker liefkozend wordt genoemd, is populair bij belofteteams uit binnen- en buitenland. De organisatie, zijnde de stichting Wielerpromotie Midden Nederland, krijgt elk jaar veel verzoeken om een afvaardiging te mogen sturen. Voor het derde jaar op rij doen Europese en Nederlandse topteams mee aan de ploegentijdrit, een bijzondere discipline in het wielrennen.

De race tegen de klok is in de polder bij Leersum en gaat over een afstand van bijna 26 kilometer. Een ploegentijdrit eist veel van de renners. Je moet rekening houden met de zwakkere schakels en zorgen dat je in een treintje blijft rijden. De betere tijdrijders kunnen wat langer op kop blijven alvorens ze afgelost worden. Voor de echte wielerliefhebbers is een gestroomlijnde performance een lust voor het oog.

Het profteam van Sunweb, met onder meer Wilco Kelderman die als junior bijj De Volharding reed, toonde zaterdag de jonge talenten hoe het moet door in de eerste etappe van de Vuelta als derde te eindigen op slechts zes seconden van winnaar BMC. De ploegentijdrit van de RvMN  begint om 15.00 uur met start en finish op de Leersumsestraatweg – N225. De teams starten om de drie minuten, de laatste ploeg vertrekt om 17.45 uur.

 

Papendorp

Business Park Papendorp in Utrecht is een dag later het middelpunt van de 61e Ronde van Midden-Nederland. Het sterke deelnemersveld wordt gevormd door continentale teams uit Nederland als Metec (zonder Lars van den Berg uit De Meern die met een nationale selectie mee mag naar de Tour de l’Avenir), Babydump, SEG Racing Academy en Delta Cycling Rotterdam (met Jan Willem van Schip uit Schalkwijk). Uit het buitenland komen ploegen uit België, Luxemburg, Duitsland, Denemarken en Engeland naar Utrecht. Voormalig topschaatser en tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage is voor het derde jaar de koersdirecteur.

Vanaf 10.00 uur verzamelen de teams zich op de Orteliuslaan in Utrecht op Papendorp. Het is voor wielerliefhebbers een uitgelezen mogelijkheid om de wielrenners van dichtbij te bewonderen. Van 11.00 tot 11.45 uur is de ploegenpresentatie met daarna de huldiging van de winnaar van de ploegentijdrit. De start van de klassieker is om 12.00 uur op de Orteliuslaan.

Het peloton rijdt door Utrecht-Oost naar de Utrechtse Heuvelrug en de Lekdijk. De tussensprints zijn bij de Pyramide van Austerlitz, op de Amerongse Berg en de Grebbeberg. Het peloton passeert de Grebbeberg in Rhenen tweemaal tijdens de wedstrijd. Na een passage op start en finish (waar ook bonificatieseconden te winnen zijn) rond 16.10 uur en een lokale lus door Nieuwegein en De Meern finishen de renners omstreeks 16.30 uur op Papendorp. De huldigingen vinden aansluitend plaats.