Ronde van Utrecht verhuist naar Nedereindse Berg

Wielrennen Redactie

Er komt dit jaar weer een Ronde van Utrecht als het aan het Wielerplatform Utrecht (WPU) ligt. Voor de tweede editie van deze wielerdag - met meerdere koersen - is zondag 20 juni gekozen. De locatie is veranderd. Er wordt niet in de binnenstad van Utrecht gereden maar op het wielerparcours de Nedereindse Berg. ‘Door de huidige situatie noodgedwongen aan de rand van de stad maar dat maakt het er niet minder om’, aldus WPU-voorzitter Laurens Hitman.

Op het afgesloten parcours staat een omnium op het programma speciaal voor Utrechtse wielerverenigingen. Ook kun je alleen of in tweetallen meedoen met een GPX-toertocht. Hitman spreekt van ‘denken in creatieve oplossingen’ en noemt de Nedereindse Berg enthousiast ‘een van de mooiste wedstrijdparcoursen van Nederland’.

‘Van een festival kunnen we dit jaar niet echt spreken, mensen bij elkaar brengen in deze tijd is niet wenselijk maar we kunnen weer iets organiseren en zijn blij dat we onze wielrenners en toerfietsers een activiteit kunnen aanbieden.’

De focus ligt dit jaar meer dan anders op de wedstrijden. De Nedereindse Berg is wat dat betreft een ideale locatie om een gevarieerd wedstrijdprogramma neer te zetten. Wedstrijden mogen en kunnen daar veilig georganiseerd worden.

 

Omnium

Het programma start op 20 juni in de ochtend met de renners uit de categorie sportklasse. Vervolgens verschijnen de elite zonder contract en de amateurs aan de start.  Als laatste wordt een heus omnium gehouden, een combinatieklassement dat van oorsprong een baandiscipline is. Afgevaardigden van Utrechtse wielerverenigingen strijden tegen elkaar om de titel ‘Kampioen van Utrecht.’

 

Toertocht

Het terrein van de Nedereindse Berg is die dag tevens startlocatie van de toertocht. De route voert, net als in 2019, door het gevarieerde landschap rondom Utrecht en telt ruim 100 kilometer. Fietsen door alle ‘voorsteden’ van Utrecht met zicht op de Dom en daarbij worden wateren zoals de Lek, de Hollandse IJssel en de Vecht niet overgeslagen. Het is een GPX-tocht die individueel of in tweetallen gefietst kan worden.