Ronde van Zwitserland ultieme test voor Wilco Kelderman

Wielrennen Redactie

De Ronde van Zwitserland wordt cruciaal voor Wilco Kelderman met het oog op de Tour de France. De Barnevelder heeft maanden aan de kant gestaan met een gekwetste schouder. Hij maakt in de hoog aangeschreven etappekoers door de Alpen zijn rentree in het wielerpeloton. De Ronde van Zwitserland is van 9 tot en met 17 juni.

Kelderman brak zijn sleutelbeen in de Tirreno-Adriatico. Hij stond op dat moment derde in de Italiaanse rittenkoers. Het herstel wilde aanvankelijk niet zo vlotten. Door een beknelde zenuw traden er complicaties op, waardoor hij veel langer niet kon koersen dan hem – en zijn ploeg Sunweb – lief was. In Zwitserland zal moeten blijken waar Kelderman staat.

Verschillende topfavorieten voor een podiumplaats in de Tour, die op 7 juli van start gaat op het eiland Île de Noirmoutier, gebruiken de Ronde van Zwitserland om aan hun vorm te schaven. Onder hen Nairo Quintana (Movistar), Richie Porte (BMC), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) en Bauke Mollema (Trek-Segafredo).

‘Na een degelijke trainingsperiode kijken we ernaar uit om Wilco te verwelkomen in wedstrijdverband,’ verklaart ploegleider Morten Bennekou. ‘We zullen bekijken wat zijn mogelijkheden voor het algemeen klassement zijn.’ Kelderman wordt bijgestaan door onder meer Sam Oomen die in de Ronde van Italië verrassend in de toptien (negende) eindigde. Ook Michael Matthews, Simon Geschke en Edward Theuns zijn renners van formaat in de Zwitserland-equipe van Sunweb.