Roos Zwetsloot wint goud op NK, brons voor Skatekeet

Skateboarden Redactie

Keet Oldenbeuving is er niet in geslaagd de nationale titel skateboarden te prolongeren. De 16-jarige Utrechtse moest genoegen nemen met brons achter de nieuwe kampioen Roos Zwetsloot, geboren in Zeist, en veterane Candy Jacobs. Vorig jaar won Keet Oldenbeuving, bijgenaamd Skatekeet, nog goud op deze olympische discipline. Een ongelukkige manoeuvre waardoor ze onderuit ging, maakte haar kansloos voor de titel.

De nieuwe kampioen Roos Zwetsloot (20) groeide op in Zeist waar de gemeente voor de jeugd een skatepark had laten aanleggen. Op weg naar school zag de kleine Roos jongens allerlei ingewikkelde sprongen maken. Ze kreeg tips van de jongens, kreeg erg veel lol in de sport en mag zich nu Nederlands kampioen noemen. Ze staat twaalfde op de wereldranglijst.

Nederland heeft drie vrouwen die tevens tot de wereldtop behoren. De verwachting is dan ook dat Nederland volgend jaar in Tokio een olympische medaille zal bemachtigen bij het skateboarden. Het drietal loopt qua leeftijd sterk uiteen (16, 20 en 30 jaar). Ze hebben alle drie een eigen stijl, wat het NK boeiend maakte, temeer daar er in dit coronajaar weinig momenten zijn om je krachten te meten.