Roze droom Wilco Kelderman spat op voorlaatste dag uiteen

Wielrennen Redactie

De roze droom van Wilco Kelderman is op de voorlaatste dag van de Giro d’Italia uiteen gespat. De Barnevelder moest passen toen Team Ineos in de laatste bergetappe naar Sestriere voluit ging. Net als twee dagen geleden bepaalden Tao Geoghegan Hart, Rohan Dennis en Keldermans ploeggenoot Jai Hindley het wedstrijdbeeld. Kelderman was opnieuw in zijn eentje en verloor op de finish ruim anderhalve minuut. Hij lijkt kansloos voor de eindzege.

Kelderman staat in het algemeen klassement nu derde op 1.32 van Hindley en Hart, die na twintig etappes dezelfde totaaltijd hebben. Zij mogen zondagmiddag in een tijdrit van 15 kilometer naar Milaan uitmaken wie de Giro 2020 wint. Een knotsgekke Giro die tot de laatste meters spannend blijft.

De route van de twintigste etappe was drastisch gewijzigd. Door de coronabeperkingen in Frankrijk kon het peloton niet de grens over en werd besloten tot drie beklimmingen naar finishplaats Sestriere. Op papier was de rit minder zwaar, maar gaandeweg bleek dat Kelderman op is. De afgelopen dagen is hij gesloopt, wellicht omdat hij een paar sterke ploeggenoten mist die hem op de moeilijke momenten bijstaan.

Of die hem er helemaal doorheen hadden kunnen slepen is overigens de vraag. Zaterdag kreeg hij de helpende hand aangereikt door Joao Almeida, zijn  tegenstrever in de eerste twee weken. De Portugees waagde op de derde en laatste beklimming naar Sestriere een sprong richting de koplopers waar Dennis opnieuw verbluffend sterk was. Kelderman kon echter niet aanhaken. Hulpeloos keek hij naar de Spanjaard Bilbao, ook een rivaal van de eerste dagen, maar die wilde of kon niet. Op wilskracht hield de Nederlander de schade nog enigszins beperkt, maar wanneer hij Almeida had kunnen volgen dan had hij minstens een halve minuut minder verspeeld en nog een sprankje hoop mogen koesteren.

Nu kwam hij als achtste binnen op 1.35  van ritwinnaar Hart die Hindley in de sprint klopte. Een podiumplaats lijkt er nog steeds in te zitten voor Wilco Kelderman die aan het eind van het seizoen vertrekt bij Sunweb. Hij heeft nog 1.19 minuut voorsprong op Bilbao en is de betere tijdrijder. Tenminste, als hij niet mentaal geknakt is. Want derde worden wanneer je de roze trui al om je schouders hebt is amper een doekje voor het bloeden.