RTC Midden succesvol op NK Shorttrack

Schaatsen Redactie Utrechtse Sportkrant

Het meest opvallend tijdens het NK Shorttrack Junioren van 4 en 5 maart 2017 op de Vechtsebanen in Utrecht was het snel stijgende niveau onder de junioren. Niet alleen qua snelheid, maar ook wat betreft tactiek. RTC Midden met de trainers Wilma Boomstra en Niels Kerstholt was bijzonder succesvol, het won in bijna alle categorieën. Alleen bij de Junioren C-vrouwen moest het genoegen nemen met zilver.

Twee dagen streden de beste, jonge shorttrackers van Nederland om de nationale titels in een fantastische ambiance. Schaatsvereniging Utrecht, SVU Shorttrack, organiseerde het NK samen met de KNSB. In totaal deden zo’n 90 rijders uit het hele land mee uit de C-, B- en A-categorie (van 13 tot 18 jaar). De ijsmeesters van de Vechtsebanen hadden een snelle ijsvloer weten neer te leggen waarop vele PR’s werden gereden.

Bij de C-junioren mannen won Jens van ’t Wout de gouden plak en Hessel van Berkum de zilveren. Om de derde plek vond een felle strijd plaats tussen Jesse Speijers en Zeno de Boer, die Jesse uiteindelijk won.

Tijdens de superfinale van de vrouwen C haalde Georgie Dalrymple haar overwinning in het eindklassement binnen na een spannende strijd met Xandra Velzeboer, toen nog klassementsleider.

Erg spannend waren alle finales van de mannen B. Tom Hofker was op alle afstanden oppermachtig. Om de plekken 2 en 3 streden Bram Steenaart en Sven Roes. Na de val Bram in de A-finale 500 meter, lag alles opnieuw open en volgde een spannende superfinale, waarbij Bram uiteindelijk zijn tweede plek veilig kon stellen.

Bij de B-junioren prolongeerde Marijn Wiersma haar nationale titel, en vond aan haar zijde ploeggenoten Joni Tersteeg en Sanne Hofker die beiden een goed toernooi reden.

De zeer sterk rijdende Emma van Zuijlen (junioren A) troefde titelkandidaat Avalon Aardoom af in de finale van de 1500 meter met een ‘uitschuifvoetje’.

Dat shorttrack een sport is waarbij ‘blijven staan’ regel 1 is, bleek uit de finale 500 meter bij de junioren B dames. Na een valpartij van klassementsleidster Marijn Wiersma wist Sanne de eerste positie te bemachtigen. In een spannende eindstrijd, waarbij Joni werd meegenomen in een valpartij, wist Simone Veenstra een verrassende zilveren plak te bemachtigen.

Bij de mannen junioren A wist Friso Emons overtuigend het goud te pakken.  Jasper Brunsmann verspeelde zijn kans op het goud met een gele kaart in de finale van de 1500 meter.

 

Het eindklassement van het NK Shorttrack Junioren

Junioren A- Mannen
1. Friso Emons STB / RTC Midden
2. Jasper Brunsmann TRL / RTC Noord
3. Kay Huisman HVHW / RTC Dordt

Junioren A- Vrouwen
1. Emma van Zuijlen IHCL / RTC Midden
2. Avalon Aardoom HVHW / RTC Noord
3.Maureen Onderwater IHCL / RTC Dordt

Junioren B- Mannen
1. Tom Hofker STB / RTC Midden
2. Bram Steenaart SVU / RTC Midden
3. Sven Roes TRL / RTC Noord

Junioren B- Vrouwen
1. Marijn Wiersma STA / RTC Midden
2. Joni Tersteeg SVU / RTC Midden
3. Sanne Hofker STB / RTC Midden

Junioren C- Mannen
1. Jens van ‘t Wout ASCJE / RTC Midden
2. Hessel van Berkum TRL / Gewest Friesland
3. Jesse Speijers IJVZ / RTC Dordt

Junioren C- Vrouwen 
1. Georgie Dalrymple HVHW / RTC Dordt
2. Xandra Velzeboer STB / RTC Midden
3. Anne Floor Otter SCT / Gewest Friesland