Rust, regelmaat en ritme richting World Cups

Triathlon Roberto Cancian

Triatleet Victor Goené is gewend aan vaste patronen en strakke indelingen van zijn trainingsdagen. Daar heeft hij de laatste maanden steevast concessies aan moeten doen. De 21-jarige Veenendaler vond dat best lastig. ‘Ik stap namelijk niet snel ergens van af. Vroeger had ik veel moeite met veranderingen, maar nu kan je niet anders dan je ritme aanpassen.’ Goené gaat er al bijna aan wennen. ‘Ik kan er beter mee omgaan en vul het in op de manier zoals het mij het beste bevalt’, lacht hij.

In het naseizoen van 2020 voltooide hij een drietal wedstrijden waaronder het Nederlands kampioenschap sprint triathlon U23 waar hij een prima resultaat neerzette door als derde te eindigen. ‘De week erop heb ik mijn IRONMAN Pro debuut gemaakt in Maastricht. Als zevende kwam ik uit het water waarna ik de snelste wissel van het veld had.’ Daardoor schoof hij op naar de derde plek. Na tijd verloren te hebben bij het fietsen, kwam hij na het hardlopen uiteindelijk als vierde over de finish. ‘Ondanks dat ik slechts acht seconden tekortkwam voor het podium was ik tevreden over de race. Ik had nooit verwacht zo’n prestatie neer te zetten in dit sterke deelnemersveld.’

 

Sterker

Twee jaar geleden werd Goené nog gekroond tot sporttalent van Veenendaal. Een titel waar hij blij mee was, echter met de kanttekening dat hij voor een hoger doel ging. ‘Ik wil proberen om de triatlonwedstrijden te blijven combineren met de crosswedstrijden. Het zorgt er voor dat ik uiteindelijk sterker en veelzijdiger word in de disciplines. Mijn doel is namelijk om als topsporter van de sport te kunnen leven.’

Aankomend seizoen heeft hij het streven om ook bij de Europese wedstrijden van de World Cups van start te gaan. ‘Vervolgens is het doel om dat ook te doen bij de World Triathlon Series, dat is weer een stapje hoger.’ Door de maatregelen die zijn opgelegd naar aanleiding van de coronacrisis, heeft hij met trainer Rob Barel aangepaste trainingsschema’s moeten maken. Hij haalt er echter ook voordeel uit. ‘Het is jammer dat we de laatste weken niet in het zwembad konden trainen maar in overleg met Rob is het schema goed aangepast.’

Goené heeft vaste trainingslocaties in Amsterdam en Alphen aan den Rijn en hoopt ook in het openluchtzwembad in Bennekom terecht te kunnen. ‘Het is goed om voordat de wedstrijden weer beginnen een paar weken te kunnen trainen in het zwembad. De druk op je lichaam die je tijdens het zwemmen ervaart, is anders dan bij het fietsen of hardlopen. Het vergt meer van je hart. Daarnaast kan ik ook ‘droogzwemmen’; met banden van elastiek kan je simuleren dat je tegen de stroom in zwemt.’

 

Rust

Goené volgt momenteel twee studies. ‘Ik ben op dit moment mijn onderzoek aan het afronden voor mijn studie Bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam en ben afgelopen jaar ook begonnen aan de TU in Delft waar ik Biomedical Engineering studeer. Veel gaat online en dat is prima te combineren met de trainingen.’

Dat hij voor zijn studie niet hoeft te reizen, geeft hem ook voordelen. ‘Ik kan nu veel meer rust nemen en mentale rust is goed.’ Dat een sporter altijd ‘aan’ moet staan, is niet nodig in de ogen van Goené. ‘Triatleten zijn soms een beetje gek met trainen en doorgaan maar er is niets mis mee om soms even niets te doen na meerdere trainingen in de week.’

 

World Cup

De Europese triathlonkalender voor aankomend seizoen is nog niet volledig, zo is de wereldranglijst bevroren tot half maart. ‘Het is nog niet bekend wanneer alle wedstrijden op het programma staan, wel wil ik graag starten bij de World Cup op Sardinië. Dat is een flink zwaar parcours. In de Nederlandse eredivisie zijn nu drie wedstrijden ingepland waarbij ik met mijn team Rogelli uitkom.’ Goené weet dat alles afhankelijk is van de lockdown. ‘Alles is onzeker nu.’ Het is in deze tijd zaak om zoveel mogelijk op zoek te gaan naar het beste ritme. ‘Met het team hebben wij een schema voor vier weken waarbij één keer in de week een wedstrijdprikkel zit. Ik train gemiddeld anderhalve keer per dag. Zeven keer lopen en vier keer op de fiets.’ Dat de ene dag de andere dag niet is, daar ontkomt hij niet aan. ‘Het is goed om daar positief in te blijven, want ik heb geen invloed op de huidige situatie met corona. Maar zodra er weer wedstrijden zijn, dan sta ik er.’