Saamhorigheid troef bij 100-jarige Viaanse voetbalvereniging

Voetbal Redactie

Voetbalclub Brederodes viert het 100-jarig bestaan. Recentelijk werd het startschot gegeven door de supportersvereniging ‘Groen Gelen’ die een gouden bal overhandigde aan voorzitter Taki Anastassiadis. Dit gebeurde op de middenstip van sportpark Blankensteijn waar het jubileumgeschenk werd overhandigd door George Knoop als voorzitter van de 70 leden tellende supportersclub. ‘Jammer dat we deze plechtigheid in beperkte kring moesten doen, maar mogelijk dat we later meer aandacht kunnen geven aan dit unieke jubileum’, aldus Knoop.

De club uit Vianen vierde het jubileum in de (eerste) feestweek met een alternatief programma; een livestream van een eigen film en een zogenaamde ‘drive thru’ waarbij de leden een cadeautje overhandigd kregen. Eerder nog was er een groot feest en onder meer een wedstrijd tegen oud-profs gepland, maar dat kon geen doorgang vinden. Erelid Bep Kamp, die ook terugkomt in de film, liet op de website van de club een bericht aan alle leden optekenen in het kader van het jubileum, waarbij gerefereerd werd aan de huidige (corona) omstandigheden. ‘In onze tijd zijn er ook strubbelingen geweest: tweemaal verhuizing van een sportpark, een tweede voetbalvereniging die werd opgericht, de opheffing van de zondag afdeling, kampioenschappen en degradaties, maar ook en een geweldig feest met het 75-jarig bestaan. En wat de toekomst gaat brengen, weten wij niet maar ik hoop veel vriendschap, veel gezelligheid en voor alle elftallen groot en klein vele successen.’

Dit hart onder de riem tekent de club, waar saamhorigheid troef is. Zo bouwden de leden eigenhandig een van de vroegere onderkomens aan de Sportlaan in Vianen. Aan de krant Het Kontakt liet voorzitter Anastassiadis weten: ‘Het mooie van vv Brederodes is dat het een echte familieclub is. Dat proberen we op allerlei manieren uit te stralen. Er is hier zowel plaats voor leden die prestatief en leden die recreatief bezig willen zijn. Ook de mindere goden kunnen hier een balletje trappen.’

 

1921

Op 18 maart 1921 werd in Vianen de voetbalclub Hercules opgericht. Op verzoek van de voetbalbond werd die naam snel veranderd in vv Brederodes. De club kwam in het seizoen 1921-1922 uit in de competitie van de U.P.V.B., de huidige afdeling Midden van de K.N.V.B. Na wat omzwervingen, ook doordat de Duitsers de sportvelden en kleedkamer aan de Mijnsheerenwaard en het noodterrein aan de Ringdijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden, speelt de vereniging inmiddels al lange tijd aan de huidige accommodatie Blankensteijn, vernoemd naar de toenmalige voorzitter en wethouder van Sportzaken.

Het eerste elftal werd kampioen in de vierde klasse in 1948, 1956 en 1970. In 2017 maakte de club, net als zovele anderen, de stap naar de zaterdagcompetitie. Na tussen 2017 en 2020 in de tweede klasse gespeeld te hebben, komt het standaardelftal van de Groen Gelen anno 2021 uit in de derde klasse van KNVB-district West-I.

 

Groei

Anastassiadis hoopt een groei van leden tegemoet te kunnen zien de komende jaren en wil ook graag een nieuw paviljoen realiseren. ‘We willen met het eerste elftal minimaal een stabiele tweedeklasser zijn en met de hoogste jeugdelftallen allemaal hoofdklasse kunnen spelen’ liet hij in het AD/UN optekenen. Brederodes hoopt het jubileum in de lente van 2022 in te kunnen halen, het doet nog geen toezeggingen. ‘Maar dat feest gaat er zeker komen’.

Lees deze week meer op onze site over de jubilerende voetbalvereniging uit Vianen. In deze korte serie: interviews met George Knoop en Bert van Dijk plus een artikel over de recent overleden clubman Harry van Abkoude.