‘Salonremise’ in Galgenwaard

Voetbal Hans van Echtelt

Zelfs trainer Hake moest na afloop toegeven dat de topper FC Utrecht-PSV uitliep op een ‘salonremise’. Na de treffer van Sander van der Streek en Marco van Ginkel gingen beide ploegen niet meer nadrukkelijk op zoek naar de volle winst. De Eindhovense ploeg was zeker van de tweede plek met deze uitslag, FC Utrecht kan door de 1-1 het thuisvoordeel behouden in de komende strijd tegen FC Groningen. Het duel tegen PSV maakte vandaag duidelijk dat FC Utrecht in staat is tegen alle topclubs punten te pakken, zoals dit seizoen weer is gebleken.

De defensieve tactiek van Hake mag dan de amusementswaarde niet nadrukkelijk beogen, de statistiek van afgelopen seizoen maakt duidelijk dat de FC-achterhoede op Ajax en AZ na de minste tegengoals hoefde te incasseren. En nog veel opvallender: FC Utrecht kreeg vrijwel geen schoten op doel te verwerken, de minste van de hele eredivisie.

Wat zegt dat over de komende strijd tegen FC Groningen, en mogelijk drie dagen later tegen Feyenoord? Dat deze strijdwijze ook in de nacompetitie gehanteerd zal worden en mogelijk weer doeltreffend kan zijn. PSV had 67 procent van de wedstrijd balbezit maar FC Utrecht kreeg via de scorende Van der Streek, Gyrano Kerk die een keer vrij voor doelman Yvon Mvogo opdook en invaller Adrian Dalmau toch de beste kansen.

Het enige onzekere element is natuurlijk het meespelen van Arjen Robben die in zijn eentje dit hele scenario naar het rijk der fabelen kan dribbelen. Zoals dat onlangs tegen Emmen al het geval was, toen hij de Noordelijke formatie in zijn eentje op sleeptouw nam. Hoe dan ook, het worden nog uiterst spannende dagen voor de FC-fans die Sander van der Streek gisteren uitriepen tot meest waardevolle speler, voor Tommy St. Jago en Mark van der Maarel. De topscorer mag voor een jaar de David Di Tommaso-bokaal mee naar huis nemen: uiterst verdiend voor Van der Streek.