“Schaak je fit, stoot je slim”

Schaken Vecht- en verdedigingssporten Ted Vermeulen

Onder het motto “Schaak je fit, stoot je slim”, vond voor het eerst in Nederland op woensdag 31 oktober in het Krachtstation in Kanaleneiland (Utrecht) een gecombineerd schaak- en vechtsportevenement voor basisschoolleerlingen plaats. Het evenement bestond uit een schaaktoernooi (voor wie al kan schaken), een vechtsportles (taekwondo en thaiboksen) en een schaakles (voor wie wil leren schaken).

Hajo Schoppen

Bij het Make your Move evenement maakten alle deelnemers kennis met schaken én met vechtsport. Anne-Marie Benschop (schaakdocent en voormalig Nederlands dameskampioen) verzorgde een schaakles, Angelo Rosalia (taekwondo) en Jacqueline Janssens (kick- en thaiboksen) gaven de vechtsportlessen. Wat een tegenstelling, zo lijkt, niets is echter minder waar. Dat velen de affiniteit tussen vechtsport en schaken inzien, blijkt wel uit de belangstelling. Voor deze première hadden 32 belangstellenden zich aangemeld.

Hajo Schoppen, vader van de talentvolle Utrechtse schaker Casper, is actief bij een vechtsportclub, waar nadruk op de jeugd ligt. De van beroep tekst- en speechschrijver ziet daar in de praktijk, dat vechtsport een middel kan zijn dat jongeren helpt hun zelfvertrouwen en zelfdiscipline te vergroten.

Via het toonaangevende Spaanse instituut Chess Magic heeft hij zich verdiept in het gebruik van schaken als middel tot persoonlijke ontwikkeling. ‘Schaken en vechtsport vullen elkaar aan. Om een partij te kunnen schaken moet je lange tijd achter elkaar kunnen focussen op de partij. Je moet stil zijn en stil zitten. Als vechtsporter werk je aan je conditie, lichamelijke kracht, beweeglijkheid en lenigheid. Door het allebei te doen, word je mentaal en fysiek completer. Daardoor kan je slimmere en sterkere moves maken. Misschien wel het belangrijkste dat ik ze leer is: denk na voordat je handelt. Neem even de tijd om de mogelijkheden te overwegen: als hij dát doet, welke mogelijkheden heb ik dan?’

Schakers zouden misschien denken dat hier een schaakdocent aan het woord is, maar het zijn de woorden van een taekwondoleraar uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

‘Voor kinderen die al konden schaken was er een toernooi, voor wie nog niet eerder had geschaakt was er een schaakclinic. Alle kinderen kregen les in taekwondo. De deelnemers leerden dat er veel overeenkomsten zijn tussen schaken en vechtsport. Wanneer val je aan, wanneer verdedig je? Hoe kun je een ruimtevoordeel verkrijgen en uitbuiten? Hoe speel je sportief, hoe toon je respect voor je tegenstander? Deze en andere vragen zijn voor beide sporten relevant,’ aldus Schoppen.

 

Veel animo

Voor de aanwezige kinderen was dat best te begrijpen. Aan beide activiteiten namen ze met groot enthousiasme deel. Voor hen zijn schaken en vechtsport niet (meer) wat ze voor velen nog wel zijn: gescheiden, misschien zelfs tegengestelde werelden. Dat heeft niet alleen met de sporten zelf te maken, maar ook met vastgeroeste ideeën over schakers en vechtsporters. Make Your Move wil beide werelden samenbrengen.

In wezen lijken beide sporten juist op elkaar: een tweegevecht volgens strikte regels, dat je kunt gebruiken om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen en trainen, zoals zelfvertrouwen, (zelf)respect, strategisch denken, concentratie, sportiviteit, eigen verantwoordelijkheid en omgaan met tegenslag. Bovendien vullen beide activiteiten elkaar aan, zodat lichaam en geest optimaal aan bod komen.

 

Maatschappelijke betrokkenheid

Bijzonder aan het succesvolle evenement in Kanaleneiland was ook de betrokkenheid vanuit de wijk: ouders, scholen, welzijnsorganisaties, de gemeente. Wethouder Linda Voortman sloot de middag af en reikte de prijzen uit. Het evenement markeert het begin van dit project, dat op verschillende manieren en op verschillende plaatsen zal worden voortgezet.