Schaakclubs in regio Utrecht hongerig op eerste speeldag

Schaken Redactie

De schaakverenigingen in de regio Utrecht zijn hongerig begonnen aan de nieuwe competitie. Dat kan afgeleid worden aan de resultaten op de eerste speeldag. Van de hoogste spelende verenigingen trok bijna elk team aan het langste eind. Het vlaggenschip van Paul Keres uit Utrecht rekende gedecideerd af met Groninger Combinatie-2 (7-3) en ook PK-2 smaakte het zege-zoet: 5,5-4,5 tegen Vianen/DVP. Meesterklasser En Passant speelde gelijk.

Voor Paul Keres-1 telt dit seizoen alleen het kampioenschap in de landelijke klasse 1A. Het team ziet er op papier ook sterk uit, met Hugo ten Hertog als de man met de hoogste rating (2523). In het treffen met Groninger Combinatie-2 liep PK-1 moeiteloos uit naar een grote zege. Peter Lombaers, Menno Okkes, Niels Ondersteijn, Raymond de Rooij en Evert Rademakers brachten hun tegenstander een nederlaag toe. Aan kop gaat De Waagtoren dat gehakt maakte van Voorschoten (8,5-1,5).

PK-2 begon in de andere eerste klasse (1B) eveneens met een positief resultaat dankzij overwinningen van Simon Kronemeijer, Jan Jaap Jansse, Eugene Rebers en Tom de Jong.

De enige club in de regio op het allerhoogste niveau in Nederland, En Passant uit Bunschoten/Spakenburg, speelde in de meesterklasse met 5-5 gelijk tegen Apeldoorn. Paul Velten en Jan Willem van de Griendt tekenden voor een vol punt, terwijl Lucas van Foreest aan het eerste bord wereldtopper Anish Giri op remise hield.

In de klasse 2B bleef Amersfoort aan de goede kant  van de score. Purmerend werd met 4,5-3,5 verslagen. Arjan Tissink, Ardin Bosboom, Gerard van Otten en Jeroen Schuil ontvingen de felicitaties van hun tegenstander. SSC 191 deed het in de klasse 2C zelfs nog iets beter met een 5-3 zege op Schaakmat Westland. Gerrit Meine Muis, Roderick Loeber en René Molenaar wonnen hun partij namens de club uit Soest.