Schakend Utrecht kan niet om Van Eeden heen

Denksport Schaken Edwin Stoel

‘Rare jongens die schakers’, observeert Ed van Eeden, de Obelix van de Utrechtse schaakwereld. Er is inderdaad een vage uiterlijke overeenkomst tussen die twee, maar Van Eeden is eerder de Asterix. Als er ergens in Utrecht iets gebeurt op schaakgebied dan is de kans groot dat hij zich er mee bemoeit. Schakers zijn toch een beetje een apart volkje, soms een beetje eenlingen.

Vroeger was schaken de denksport voor keurige heren. Verenigingen heetten ‘genootschap’ en achter het bord werd de speler vaak getrakteerd op wolken sigarenrook, die niet altijd per ongeluk van de overkant in diens richting werd opgeblazen.

In Utrecht was daar het instituut Schaakclub Utrecht, in de competitie altijd wel te vinden op het hoogste niveau. Vroeger heette dat de Hoofdklasse, tegenwoordig de Meesterklasse. Nu hebben veel verenigingen het zwaar. Het ledental loopt terug, ook bij de schaakclubs. Maar dat wil niet zeggen dat het niveau van de hoogste competitieklasse daalt.

Integendeel, het is Meesterklasse gaan heten, omdat er bijna alleen nog Meesters spelen. De notabelen van weleer zijn langzaam maar zeker vervangen door een soort schaaknomaden. Dat zijn professionals, die reiskosten en een paar honderd euro per partij ontvangen (van een sponsor) en niet alleen in de Nederlandse competitie spelen, maar ook in bijvoorbeeld de Duitse of de Belgische.

Schaakclub Utrecht betaalt niet, dus toen in 2014 zeven spelers van het eerste team – een team bestaat uit 10 spelers – vertrokken, werd het moeilijk. Het instituut Utrechtse schaakclub begon te wankelen. Dat kwam ook door het ‘speelzaalprobleem’.

De club was na de oprichting van het ‘Nationale Denksport Centrum’ (NDC) daar terecht gekomen. Nu is dat denksportcentrum eigenlijk gewoon het hoofdkantoor van de Bridgebond, waar andersoortige denksporten ook een zaaltje kunnen huren, zo ook de schakers. Die waren niet tevreden. Te hoge prijzen en …


Bent u geïnteresseerd om dit hele artikel te lezen? Dat kan. U heeft daarbij deze mogelijkheden:

– U koopt de krant bij een verkooppunt bij u in de buurt
– U kiest voor een abonnement op de krant
U bestelt een losse uitgave van de krant waarin dit artikel gepubliceerd is
U bestelt dit artikel los