Schaker Hugo ten Hertog eerste Utrechtse grootmeester

Schaken Redactie

Utrecht heeft een schaakgrootmeester. Voor het eerst heeft een in de Domstad geboren schaker de hoogste internationale titel verworven. De 25-jarige Hugo ten Hertog behaalde in een toernooi in Portugal zijn derde grootmeesterresultaat en dat betekent dat hij voortaan GM voor zijn naam krijgt: Grandmaster. De titel is voor het leven.

Ten Hertog speelt bij de Utrechtse vereniging Paul Keres en is een waardevolle kracht van het eerste team dat opstoomt naar de meesterklasse, de hoogste afdeling in Nederland. Hij is een schaker die zich niet laat leiden door lucratieve aanbiedingen van topclubs, maar kiest voor een ambiance waar hij zich thuis voelt. Daardoor past hij bij uitstek bij Paul Keres, dat onomwonden verklaart spelers niet te betalen en ook niet van plan te zijn dat te gaan doen.

Recent nog werd Hugo ten Hertog (gedeeld) winnaar van het open kampioenschap van Utrecht (OKU), een weekendtoernooi van Paul Keres dat al vele jaren begin juni op de kalender staat en grote populariteit geniet in het hele land.

Andere grootmeesters in de regio Utrecht zijn profschaker Erwin l’Ami uit Woerden, Robin van Kampen uit Bussum en Daniël Stellwagen uit Soest, die in 2003 op 16-jarige leeftijd de jongste Nederlandse grootmeester werd. Inmiddels is dat record verbroken door Anish Giri. Stellwagen is al geruime tijd geleden helemaal gestopt met topschaak.