Schaker Oele Dijkhuis beste van Nederland bij jeugd

Kort nieuws Schaken Ted Vermeulen

De 15-jarige Utrechtse schaker Oele Dijkhuis is Nederlands kampioen geworden in de categorie tot en met 16 jaar. De jongste telg van drie schakende broers speelde in Assen een indrukwekkend toernooi. In de slotronde sloeg hij toe, terwijl de concurrentie punten verspeelde. Bij de oudere jeugd belandde stadgenoot Casper Schoppen net buiten de medailles.

Er was in de categorie tot en met 16 jaar een prachtige stand aan kop ontstaan bij het ingaan van de laatste (negende) ronde: Kevin Nguyen en Oele Dijkhuis 6 punten uit 8 partijen, Dries Wedda en Joris Kokje 5½ punt en Derk Kouwenhoven, Jord Ypma en Tyro Bekedam 5 punten.

Dat leverde de volgende ontmoetingen op: Kevin – Derk, Oele – Jord en Tyro – Dries, terwijl de eveneens uit Utrecht afkomstige Joris het opnam tegen de al uitgeschakelde Charlie (4½ uit 8).

Oele Dijkhuis liet er geen gras over groeien. In een mum van tijd had hij het volle punt binnen, nadat Jord in de opening opzichtig in de fout ging. Daarmee kwam de druk vol bij Nguyen te liggen, want om een barrage voor de titel te forceren moest hij winnen van Kouwenhoven.

De aanval van Kevin kwam echter niet van de grond, waarna Derk gevaarlijk kon counteren op de damevleugel. Zo veroverde Dijkhuis onbedreigd de titel, die hem waarschijnlijk een ticket oplevert voor het WK of EK in zijn leeftijdsklasse.