Schakers genieten van weekend zwoegen in kampioenschap Utrecht

Schaken Redactie

Het deelnemersveld van het open schaakkampioenschap van Utrecht (OKU) lijkt breder dan ooit. Vooralsnog vier grootmeesters doen mee aan de 46ste editie van dit weekendtoernooi, georganiseerd door de Utrechtse vereniging Paul Keres. Vrijdagavond wordt de eerste partij gespeeld, zaterdag staan liefst drie duels op het menu en zondag krijgen de deelnemers nog eens twee kansen om de score op te vijzelen.

Het OKU kan als het toetje van het schaakseizoen worden beschouwd. De organisatie heeft ruimte voor zo’n 200 schaakfanaten. Of dat aantal ook gehaald wordt is de vraag, feit is wel dat het OKU zowel bij grootmeesters als huisschakers populair is. Je kunt indruk maken met een spectaculaire overwinning op een buitenlandse schaakcoryfee, maar ook de angstgegner terugpakken van wie je nog niet zo lang geleden op de club voor de zoveelste maal verloren hebt.

Het toernooi mag dan in de loop der jaren qua opzet veranderd zijn, gebleven is de ambiance. Die is steevast gemoedelijk. Na afloop van een zware geestelijke inspanning – soms eerder – wordt met een biertje in de hand driftig geanalyseerd. Dit jaar is het schaakevenement, met als hoofdprijs 750 euro, geprogrammeerd in het hemelvaartsweekeinde. Plaats van handeling is het Utrechts Stedelijk Gymnasium aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht.

Er wordt gespeeld in vier groepen. Tevens is er de mogelijkheid om in vierkampen deel te nemen. Vrijdagavond wordt er ook gestreden om de beker van de Stichts-Gooise Schaakbond.

 

Grootmeesters

De laatste twee jaar won in de A-groep de Hongaarse grootmeester Csaba Horvath het toernooi. Dit jaar is hij afwezig. Enkele weken dagen voor de aftrap hebben zich drie buitenlandse grootmeesters gemeld. Dat zijn de Let Normunds Miezis, de Kroaat Bogdan Lalic en de Bulgaar Peter Arnaudov. Zij zullen concurrentie ondervinden van de Nederlandse grootmeester Twan van der Burg en de sterke Utrechter Hugo ten Hertog, de clubkampioen van Paul Keres. Ook Niels Ondersteijn, Lars Ootes, Thomas Beerdsen en Max Warmerdam van meesterklasser Apeldoorn moeten goede kansen voor een topklassering worden toegedicht. De jeugd wordt in de A-groep vertegenwoordigd door Joris Kokje en Oele Dijkhuis. In de B-groep heeft Arend van de Lagemaat, kersvers clubkampioen van de Rode Loper, volgens welingelichte bronnen snode plannen, terwijl in de C-groep de jonge talenten van Magnus Leidsche Rijn zonder twijfel voor spektakel zullen zorgen.

Inschrijven kan op de website van het OKU: http://www.paulkeres.nl/oku/.