Schakers Paul Keres geven ruime voorsprong uit handen

Schaken Redactie

Paul Keres staat na drie ronden keurig in de middenmoot van de meesterklasse. De Utrechtse schakers promoveerden afgelopen seizoen voor het eerst in de historie naar de hoogste Nederlandse competitie en weten zich daar goed te handhaven. Tegen Zukertort Amstelveen rolde een remise (5-5) uit de bus. Verder boekten de teams van Veenendaal en Woerden hun eerste overwinning in respectievelijk de tweede en derde klasse.

De puntendeling van PK-1 tegen Zukertort viel enigszins tegen in het licht van de 2-0 voorsprong die het Utrechtse team in vooruitgespeelde partijen had genomen. Voor die punten waren Hugo ten Hertog en Peter Lombaers verantwoordelijk. In de overige acht duels ging het erg moeizaam. Sterker, Paul Keres kreeg vier kogelronde nullen te verwerken, waarvan er drie onverwacht waren gezien de hogere rating van de Utrechtse speler. Dankzij overwinningen van Niels Ondersteijn en Joris Kokje werd alsnog een wedstrijdpunt gepakt. Aan kop in de meesterklasse gaat Charlois Europoort uit Rotterdam met een score van 5 uit 3.

In de eerste klasse kreeg PK-2 veel kansen op de volle buit, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond het 5-5. Tegen Krimpen aan de IJssel gingen Hein Piet van der Spek, Eugene Rebers en Raymond de Rooy met een vrolijk gezicht naar huis, maar drie teamgenoten hadden minder reden tot lachen. En Passant boekte een ruime zege op MSV (6,5-3,5) dankzij volle punten van Tim Grutter, Jan Willem van de Griendt, Richard Vedder, Dick de Graaf, Gerben van Pel en Guido de Romph.

Het naar de tweede klasse gepromoveerde Veenendaal kwam voor de eerste maal dit seizoen tot winst. Groningen Combinatie-2 werd met 5-3 gekklopt. Aan het langste eind trokken Etienne Goudriaan, Stefan Bekker, Tijmen Kampman en Matthijs van Dodeweerd. Knap werk leverde aan het eerste bord Gunie du Chatinier die ondanks een veel lagere rating zijn tegenstander een remise afdwong.

Het naar de derde klasse gedegradeerde Amersfoort gaat mede aan de leiding met 5 wedstrijdpunten. Het Kasteel werd met 5,5-2,5 verslagen. Oud Zuylen Utrecht verloor met 4,5-3,5 van Leiderdorp, terwijl Woerden een eclatante zege (6-2) behaalde op Spijkenkisse 2. Zowel Oud Zuylen Utrecht als Woerden staat in zijn klasse net onder de middenmoot.