Schakers Paul Keres missen promotie naar meesterklasse

Schaken Redactie

Verliezen met 5-5. Het kan, zo heeft Paul Keres ervaren. De gevolgen zijn groot want door dit resultaat mist de Utrechtse schaakvereniging promotie naar de meesterklasse, een niveau dat zij nog nooit in haar historie bereikte. De kans op dat memorabele moment diende zich onverwacht aan toen het Bussums Schaak Genootschap zich vanwege sponsorproblemen terugtrok en Paul Keres mocht duelleren met Zuid-Limburg om een plaats in de hoogste afdeling.

Even in het kort de voorgeschiedenis. In het seizoen ‘19-’20 stond Paul Keres met nog drie wedstrijden te gaan stijf bovenaan in zijn eerste klasse. Alleen overmacht kon het kampioenschap naar de hoogste klasse nog tegenhouden. En die overmacht kwam. Als gevolg van het corona werd de schaakcompetitie gestopt en net als in vrijwel alle andere sporten werd door de bond besloten geen promotie en degradatie toe te passen.

Ook het seizoen daarna was de fysieke competitie geschrapt, maar nu de coronabeperkende maatregelen meer en meer worden opgeheven diende zich plotseling een uitgelezen mogelijkheid aan alsnog de meesterklasse te bereiken voor het seizoen ’21-’22. Bij BSG hield de sponsor – naar verluidt een privepersoon – het voor gezien en de club trok zich terug uit de meesterklasse in de overtuiging dat het ‘een slachting’ zou worden.

 

Hybride match

Om deze plaats op te vullen organiseerde de KNSB een promotiewedstrijd tussen Paul Keres en Zuid-Limburg, de koploper destijds in de andere eerste klasse. Elkaar lijfelijk aan het bord bestrijden was nog niet mogelijk, in een hybride vorm was een match wel mogelijk. De teams speelden online op laptops op hun eigen speellocatie, waarbij een wedstrijdleider aanwezig was om te zien of alles netjes volgens de regels verliep. Op een echt bord werd de stelling bijgehouden zodat de spelers niet gedurende een uur of vijf naar een scherm hoefden te turen.

Paul Keres speelde in de dépendance van het Bonifaciuscollege aan de Notebomenlaan en 200 kilometer verder zaten de tegenstanders in een café in het dorpje Klimmen. Evenals Paul Keres beschikt Zuid-Limburg over een goed team. Het werd een spannende strijd waarbij de Utrechters lange tijd de overhand hadden, hoewel de opponent een aantal sterke Duitse meesters in de gelederen had. Strakke winstpartijen waren er voor voorzitter Niels Onderstein, grootmeester Hugo ten Hertog en veelscorer Paul Hommerson. Supporters mochten niet fysiek aanwezig zijn, maar volgden via internet de partijen en bespraken ze via Zoom. Zij moesten na de goede start lijdzaam toezien hoe kwartjes de verkeerde kant oprolden.

Uiteindelijk lag het lot in handen van Peter Lombaers bij een 4½-4½-stand. Er was een akelige regel die maakte dat hij moest winnen: bij een gelijk spel valt het laatste bord af. Helaas voor Paul Keres kon hij zijn eindspel met pluspion niet met een winst afronden, zodat de Utrechters jammerlijk met 5-5 verloren. Er rest hun niets dan in het komende seizoen een nieuwe poging te ondernemen om voor het eerst in het bestaan van de vereniging de meesterklasse te bereiken.