Schakers Paul Keres nemen voorschot op kampioenschap

Schaken Redactie

Paul Keres heeft zaterdag een voorschot genomen op het kampioenschap. In de topper tegen Zukertort werden de gasten uit Amstelveen die net als de Utrechters nog zonder puntverlies waren, verslagen. Een topper die eigenlijk geen topper was. Daarvoor was Paul Keres te sterk. Zukertort werd met 7,5-2,5 afgedroogd en de meesterklasse lonkt nadrukkelijk.

Paul Keres is hierdoor met 2 matchpunten voorsprong ‘herbstmeister’ geworden in klasse 1A en vanwege de voorsprong in bordpunten kan eveneens van een ‘vorentscheidung’ gesproken worden. Tegen de sterke ploegen is reeds gespeeld en zelfs een ongelukkige nederlaag is geen ramp. Met een kampioenschap wordt gepromoveerd naar de meesterklasse, wat een unicum in de 50-jarige geschiedenis van Paul Keres zou betekenen.

Na vijf jaar zou de stad Utrecht dan weer in de hoogste klasse vertegenwoordigd zijn en dat met een echt Utrechts team. Tien van de elf basisspelers wonen in de stad en drie zijn er zelfs geboren en getogen. Bijzonder is verder dat er, in tegenstelling tot de huidige teams in de meesterklasse, bewust voor gekozen is geen sponsor aan te trekken. Desondanks is de verwachting dat Paul Keres goed op het allerhoogste niveau zal kunnen meedraaien. Geleidelijk aan is de club sterker geworden en telt zij nu vier IM’s van wie Hugo ten Hertog op weg is grootmeester te worden. In het voorjaar organiseert Paul Keres de Utrechtse Meesters – een knipoog naar de Utrechtse caravaggisten (een groep schilders die in het Centraal Museum een vaste stek hebben, red.). Dat schaaktoernooi heeft als insteek nog meer IM’s te kweken.’

Aldus Bert Both, die en passant zijn eigen partij in het derde team van Paul Keres winnend afsloot. De tegenstander? En Passent-2. Overigens wonnen alle vier de teams van Paul Keres die tegelijk met het eerste team thuis speelden hun competitiewedstrijd. Paul Keres 2 staat tweede in klasse 2A, terwijl Amersfoort in deze klasse in de middenmoot bivakkeert. Het eerste team van En Passant uit Bunschoten-Spakenburg bevindt zich in de meesterklasse eveneens in de middenmoot. In de vierde ronde werd nummer laatst Sas van Gent met 6,5-3,5 verslagen, mede dankzij overwinningen van Namig Guliyev, Jan Willem van de Griendt, Manuel Bosboom en Ivo Wantola.