Schakers Paul Keres presteren in Europacup naar behoren

Schaken Redactie

Paul Keres heeft naar behoren gepresteerd in het Europees kampioenschap voor clubteams. De Utrechtse vereniging, dit jaar voor het eerst aanwezig in de meesterklasse, won van de teams die op papier de mindere waren en bleek niet opgewassen tegen de teams met veel grootmeesters in de gelederen. Vooral de zege op Apeldoorn in de Europacup deed PK genoegen. In de competitie was onlangs nog nipt verloren van de Nederlandse kampioen.

Europees kampioen werd Novy Bor Chess Club uit Tsjechië die in het Oostenrijkse Mayrhoven alle zeven wedstrijden won. Het team bestond uit louter grootmeesters, die allen een veel hogere rating hebben dan de enige GM aan Utrechtse kant, Hugo ten Hertog. Hij kwam net als Demre Kerigan en Niels Ondersteijn tot 4 punten uit 7 ontmoetingen. De andere teamleden waren Peter Lombaers, Menno Okkes en Evert Rademakers.

Paul Keres eindigde met 8 wedstrijdpunten op plaats 32 in een veld van 70  teams. LSG uit Leiden vergaarde net zoveel punten maar tegen sterkere opponenten en werd daardoor het beste Nederlandse team. En Passant uit Bunschoten-Spakenburg eindigde met 5 wedstrijdpunten in de achterhoede. Wel kwam Dick de Graaf tot een fraaie individuele score met 4,5 uit 7.

 

Competitie

In de competitie hadden PK-1 en En Passant de tweede ronde al vooruit gespeeld. PK-2 ging in de eerste klasse eervol met 5,5-4,5 onderuit tegen het Brabantse Vianen met veel Duitse schakers in het team. Fraaie winst was er van Marks Smits op een internationaal meester, terwijl invaller Sander Bogaard in zijn debuut  een punt scoorde.

In de derde klasse won Amersfoort van PION/Mook combinatie, verloor Oud Zuylen Utrecht van Voorschoten-2 en kreeg Woerden klop van DSC Delft 2.