Schakers Paul Keres rekenen af met grootste concurrent

Schaken Redactie

Het vlaggenschip van de Utrechtse schaakvereniging Paul Keres heeft een belangrijke stap gezet richting de meesterklasse. In de derde ronde werd afgerekend met wat beschouwd wordt als de belangrijkste concurrent voor de titel, Zukertort uit Amstelveen. Het tweede team van Paul Keres dat ook op het op een na hoogste niveau acteert kreeg de eerste nederlaag te slikken. Voor de clubs uit de regio was er ook winst voor En Passant (Bunschoten) en SSC Soest.

De overwinning van Paul Keres op Zukertort was bepaald geen nipte. De Utrechters trokken met 6,5-3,5 aan het langste eind, mede dankzij winstpartijen van Hugo ten Hertog, Niels Ondersteijn, John Cornelisse en Joris Kokje. Alleen Caissa Eenhoorn uit Hoorn is net als Paul Keres nog zonder puntverlies, maar dat team heeft aanmerkelijk minder bordpunten vergaard.

PK-2 verging het in klasse 1B minder goed. Van het op papier zwakkere Krimpen a/d/ IJssel werd met 6-4 verloren, ondanks overwinningen van Raymond de Rooij en Bert Both. De Utrechtse ’reserves’ staan evenwel nog steeds in de subtop.

En Passant uit Bunschoten-Spakenburg, al jaren bivakkerend in de meesterklasse, boekte een eenvoudige zege op de nummer laatst, Caissa uit Amsterdam (6,5-3,5). Michael Feygin, Ruud Janssen, Manuel Bosboom en Henk Vedder ontvingen de felicitaties van hun tegenstander. En Passant staat met vijf punten in de subtop.

In klasse 2B kreeg Amersfoort klop van AAS uit Aalsmeer (3,5-4,5) en staat nu in de middenmoot. Hendrik Porte tekende voor het enige volle punt aan Amersfoortse zijde. In de klasse 2C doen de routiniers van SSC uit Soest het beduidend beter. SSC is met het Haagse DD nog het enige team zonder puntverlies. Oegstfeest’80 was het derde slachtoffer dit seizoen: 4,5-3,5. Reynier Helgason,  Gerrit-Meine Muis en Rene Molenaar dwongen hun tegenstander tot overgave.

Veenendaal domineert in de derde klasse, waarin ook Oud Zuylen-Utrecht is ingedeeld met reserveteams van Eb Passant en Paul Keres. Terwijl Veenendaal gehakt maakte van Pion/Mok Combinaties leden de Utrechters hun eerste nederlaag.