Schalkwijk kijkt massaal naar Jan-Willem

Baanwielrennen Hans van Echtelt

Vrijwel geheel Schalkwijk was zaterdagmorgen in de ban van Jan-Willem van Schip die in Tokio samen met zijn maatje Yoeri Havik de koppelkoers moest rijden. Voor de ouderlijke woning van de ouders van de wielrenner was een heuse tribune geconstrueerd waar tal van buren en andere dorpsgenoten meekeken naar de prestaties van  ‘hun’ Jan Willem.

In de beginfase reed hij samen met zijn partner Yoeri Havik in de voorhoede mee en haalde het duo belangrijke punten binnen. ‘Toen ging het gewoon net te hard om alsnog vooraan mee te kunnen doen,’ zo verklaarde de Schalkwijker na afloop, toen hij een beetje was bijgekomen van de zware fysieke inspanning en even ondersteund moest worden door zijn coach.  ‘Maar ik heb enorm genoten van dit evenement en vooral van alle bijval die ik van alle kanten heb gekregen. Iedereen heeft kunnen zien dat ik tot het gaat ben gegaan om een medaille te kunnen pakken maar meer als dit zat er niet in.’

Buurvrouw Josta-Kuijer benadrukte dat iedereen in het dorp enorm trots is op de prestaties van de wielrenner uit het dorp, Ze had met buurtgenoten meegekeken op het grote scherm, vlak bij de levensgrote afbeelding van Jan Willem tegen de muur geprojecteerd. Ze had met Van Schip enorm meegeleefd toen hij op een drempel van een Olympische medaille stond maar ‘even buit de pot had gepiest’ zoals Jan Willem het donderdag kernachtig had uitgedrukt na afloop van die op het nippertje verloren puntenkoers.