Schalkwijkse winnaar krijgt mooie waterhulde

Wielrennen Hans van Echtelt

Glunderend stond hij langs de kant toe te kijken hoe de winnaar van ‘zijn’ Tour de Schalkwijk, Thom de Kruijf samen met zijn ploegleiders en sponsors in het water van de wetering sprong. Willy Kruijssen nam 52 jaar geleden het initiatief voor deze toen nog primitieve jeugdronde in zijn dorp en kon nu zien hoe het evenement is uitgegroeid tot een massaal dorpsfeest. Waarbij dit jaar opmerkelijk was dat er meer vrijwilligers actief waren dan rennertjes, volgend jaar kan dat weer ander zijn.

Heel druk was het ook dit keer in Schalkwijk bij de afsluitende tijdrit. Vanaf de eerste rit tussen het drietal Fleur Geraerts, Lola Achterberg en Selina van Emmerik tot de afsluitende en winnende race van Thom de Kruijf werd er volop aangemoedigd en gejuicht voor alle rennertjes. Het was een lange zit, ook voor opa De Kruijf voor wie een aparte stoel was gereserveerd om het succes van zijn kleinzoon Thom van dichtbij mee te beleven.

Niet dat hij overmatig gespannen hoefde te zijn, want Thom was al bij voorbaat zeker van de eindzege met een ruime voorsprong op zijn naaste belager Luuk van Oort. Met een overtuigende tijdrit (2,59 minuut) bevestigde Thom de Kruijf nog maar eens zijn superioriteit in deze Tour de Schalkwijk maar zijn spontane sprong in de wetering was er niet minder spectaculair om. Overigens was de 11-jarige Mats Hoogland het snelste in de tijdrit, hij kwam binnen in de tijd van 2,55. Volgend jaar dus een serieuze kandidaat voor de eindzege.

Spannender was de strijd om de derde plek op het erepodium waarbij Hidde de Jong het moest opnemen tegen de draagster van de roze trui Fenna van Dijk. Zij maakte in de tijdrit haar achterstand alsnog goed en veroverde daarmee de derde plaats. Meest opmerkelijke prestatie leverde de jonge 9-jarige Rinse Copier die de witte trui de hele week met verve verdedigde en nu al zijn kandidatuur stelde als toekomstige eindwinnaar. Dus hem wacht ooit nog een sprong in de Schalkwijkse wetering.