SCHC terug in de hoofdklasse

Hockey Peter de Jong

Nadat de vrouwen van SCHC vorige week in tranen de race naar de titel moesten opgeven - Den Bosch werd zaterdag landskampioen ten koste van Amsterdam - kon er nu wel worden gejuicht door de club in Bilthoven. De mannen keren terug in de hoofdklasse. Buurman Schaerweijde dolf in twee ontmoetingen het onderspit. De formatie uit Zeist krijgt nog wel een herkansing tegen de nummer 11 van de hoofdklasse, Almere.

Zowel Schaerweijde als SCHC waren kampioen geworden in de overgangsklasse en troffen elkaar tweemaal om uit te maken wie zou promoveren naar de hoofdklasse. De eerste wedstrijd, afgelopen donderdag, kende een sensationeel verloop. Twee minuten voor tijd leidde Schaerweijde nog met 1-2 en mocht Casper Horn aanleggen voor een strafbal om de definitieve knock out uit te delen. Hij schoot de bal echter op de lat. Keeper Matthijs Odekerken rende vervolgens naar de zijlijn, waar vliegende keep Leon van Barneveld al klaarstond. Nog een laatste aanval resteerde Stichtse die er twee strafcorners uitsleepte. De laatste werd verzilverd uit een tip-in met als doelpuntenmaker vliegende keep Van Barneveld.

Tijdens de shoot-outs stond vaste keeper Odekerken weer onder de lat bij SCHC. Met succes. Hij werd slechts eenmaal gepasseerd en dat was voldoende voor de zege.

 

Op rozen

De druk lag zaterdag dus bij Schaerweijde. Maar het was SCHC dat al na een kwartier op rozen zat, 0-2 via treffers van Huisman en Meyes. Voor de rust deed Van de Have iets terug voor de Zeister formatie, 1-2. In de tweede helft volgde een slijtageslag in een tropische hitte. SCHC was aanvankelijk de sterkere ploeg, maar op het eind kon het conditioneel sterke Schaerweijde aanzetten voor een slotoffensief in een ultieme poging de shoot-outs te halen. Tevergeefs. Grote kansen kwam er niet meer. SCHC werd opnieuw winnaar.

Stichtse is na de degradatie van vorig jaar weer terug in de hoofdklasse. Voor Schaerweijde is het feest nog niet afgelopen. Als verliezend finalist spelen de Zeistenaren nu tegen de nummer 11 van de hoofdklasse, Almere. Het zou dus zomaar kunnen dat Utrecht volgend seizoen drie clubs in de hoogste divisie heeft, Kampong, SCHC en Schaerweijde.

 

Vrouwen

Bij de vrouwen hoopte Voordaan promotie naar de hoofdklasse te bewerkstelligen. De ploeg was als tweede geëindigd in de overgangsklasse A en stond voor de niet geringe taak het Wassenaarse HGC uit te schakelen. De uitwedstrijd was reeds met 3-1 verloren gegaan. Thuis moest er dus gewonnen worden. Dat lukte niet, Voordaan bleef aan de verkeerde kant van de score (0-2). Kampong en SCHC houden volgend jaar de regionale eer hoog in de hoofdklasse.