Schermen was in 1933 de eerste sport die elektronische ondersteuning bij de arbitrage introduceerde.

Pallós, schermen voor zo veel mogelijk mensen

Schermen Utrechtse sportverenigingen Redactie Utrechtse Sportkrant

Pallós is de schermvereniging van Utrecht; in 1977 is het opgericht uit een fusie van de verschillende schermverenigingen die Utrecht rijk was. De naam Pallós komt uit het Hongaars en betekent zwaardvechter, de naam symboliseert ook de connectie tussen de vereniging en Hongarije, waar de eerste schermleraren (officieel: maîtres) van de vereniging vandaan kwamen.

De vereniging is van oorsprong een studentenvereniging, maar met het einde van een studie kwam geen einde aan het schermen. De leden bleven en een enkeling is zelfs nu nog actief bij de vereniging, die inmiddels is uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland.

Het studentenverleden van de club is nog altijd terug te vinden in de saamhorigheid en gezelligheid binnen de club. Pallós heeft leden van alle leeftijden, van onder de tien tot dik in de zeventig. Er is ook altijd training op maat beschikbaar voor iedereen.

Naast dat Pallós ook wel kampioenen aflevert, richt de club zich vooral op het aanbieden van schermen aan zo veel mogelijk mensen. Over schermen bestaat het vooroordeel dat het een dure sport is, die vrijwel uitsluitend door de elite wordt beoefend. Maar niets is minder waar, schermen is een toegankelijke sport en bovendien ook erg bijtijds en innovatief, zo was schermen in 1933 de eerste sport die elektronische ondersteuning bij de arbitrage introduceerde.

Helaas is de schermsport in Nederland tegenwoordig een beetje een vergeten sport geworden, maar Pallós is nog altijd een leuke en levendige vereniging, waar iedereen altijd welkom is.

Zie ook: www.pallos.nl


Gaat dit artikel over jouw club of bekende en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!