Van Schip krijgt op WK baan twee kansen op goud

Baanwielrennen Redactie

Wereldkampioen. Zou dat mogelijk zijn voor Jan-Willem van Schip? Waarom niet. De talentvolle coureur uit Schalkwijk krijgt de komende dagen twee kansen op het WK baanwielrennen in Apeldoorn. Vrijdag op de puntenkoers en zaterdag op het omnium. In beide disciplines was hij onlangs de sterkste tijdens de wereldbekerwedstrijd in Minsk.

De 23-jarige Van Schip, per 1 januari ingelijfd door het profteam van Roompot-Nederlandse Loterij, beschikt over een grote explosiviteit. Dat talent heeft hem al aardig wat zeges bezorgd in eendagskoersen. Maar zijn ambities beperken zich niet alleen tot de weg. De student aan de Landbouw Universiteit in Wageningen wil ook vlammen op de piste en graag voor eigen publiek. Dat kan in sportcentrum Omnisport Apeldoorn, waar van 28 februari tot en met 4 maart het WK baan wordt gehouden onder leiding van toernooidirecteur Bobbie Traksel.

 

Wim Stroetinga

Behalve Van Schip komen meer krachtpatsers uit midden Nederland in actie op de piste van Apeldoorn. Zoals Nijkerker Wim Stroetinga. Hij komt uit op de onderdelen madison (koppelkoers) en scratch. Elf jaar geleden stond Stroetinga al op het podium van het wereldkampioenschap op de scratch. De geboren Fries tekende in die periode twee keer achtereen voor zilver op dit onderdeel tijdens de mondiale titelstrijd. Vervolgens richtte Stroetinga zich even op een profloopbaan op de weg en later kwam het accent meer op de ploegachtervolging en de madison te liggen. Dat laatste onderdeel is gebleven, maar Stroetinga vindt de ploegachtervolging dermate funest voor zijn snelheid dat hij dat onderdeel schrapte. Op het WK van vorig jaar liet hij zien nog altijd voor de medailles mee te doen op de scratch met zijn vierde stek. Ook op de madison, die hij rijdt met  ziet hij medaillekansen. De scratch wordt donderdag afgewerkt, de koppelkoers die hij rijdt met Roy Pieters op zondag.

 

Annemiek van Vleuten

De 35-jarige Annemiek van Vleuten heeft een spoedcursus baanwielrennen achter de rug. Maar de in Vleuten geboren alleskunner op de fiets leerde snel de fijne kneepjes. Zo snel dat bondscoach Peyer Schep niet aarzelde om de wereldkampioene tijdrijden op de weg mee te nemen voor de individuele achtervolging. Van Vleuten kennende houden haar ambities niet op bij een goede klassering. Ze wil op het podium, een medaille in ontvangst nemen. Het liefst die met een gouden kleur. Haar onderdeel de achtervolging is op zaterdag.