Schippers mist vorm vlak voor EK

Atletiek Redactie

Twee weken voor het EK is Berlijn mist Dafne Schippers de topvorm. Ging de 100 meter in de Diamond League-wedstrijd in Monaco al moeizaam, de dubbele afstand op het atletiekgala in Londen mondde uit in een drama. De Utrechtse topatlete moest zelfs haar landgenote Jamile Samuel voor zich dulden, iets wat nog nooit eerder was gebeurd.

Schippers geldt dit jaar als de topfavoriete voor de Europese titel op de 200m, de afstand waarop ze vorig jaar in hetzelfde stadion in Londen ’s werelds beste werd. Maar het loopt dit seizoen niet geheel naar wens. Op het NK in Utrecht werd ze enkele weken geleden zelfs gediskwalificeerd. Dat was weliswaar op de 100m, maar een Schippers in bloedvorm zou dat vermoedelijk niet overkomen zijn.

Vrijdagavond lukte het haar in Monaco niet te versnellen in het tweede deel van de 100m, juist haar kracht op het kortste sprintnummer. Met 11,12 seconden gaf ze behoorlijk wat prijs op winnares Marie-Josée Ta Lou (10,89).

Twee dagen later bij de Diamond League-wedstrijd in Londen ging het niet veel beter. Integendeel. Schippers kwam nog wel als een van de eersten uit de bocht, maar zakte in het laatste deel ver weg en finishte pas als zevende. Met haar tijd van 22,42 seconden was ze bijna vier tienden langzamer dan haar winnende tijd op het WK vorig jaar (22,05). De regerende Europees kampioene op de 200m de Britse Dina Asher-Smith lijkt de favorietenrol van Schippers voor het EK te hebben overgenomen, al werd ze zondagavond slechts vierde achter twee Amerikaanse en een Jamaicaanse sprinter.