Schippers vindt juiste weg naar Doha

Atletiek Hans van Ommeren

Een val van de trap in haar huis speelde Dafne Schippers de afgelopen maanden parten. Maar zie, uitgerekend tijdens een krachtmeting in eigen land begon voor de Utrechtse sprintdiva de ommekeer. De overwinning op de FBK-games in Hengelo op de 100m was een belangrijke steun in de (gekwetste) rug. Enkele dagen later bleek het geen eenmalige oprisping te zijn geweest. In de Diamond League-wedstrijd in Oslo triomfeerde Schippers op de dubbele sprintafstand.

Het WK eind september in Qatar is het doel voor Schippers in 2019, maar met één oog lonkt ze ongetwijfeld reeds naar de zomer van volgend jaar. In Tokio moet de blondine zich net als in 2016 in Rio kunnen mengen in de strijd om de olympische medailles. In Brazilië won ze zilver op de 200m, een resultaat dat ze graag wil verbeteren of tenminste evenaren.

Sinds dit jaar wordt Schippers weer begeleid door haar oude trainer, Bart Bennema. Die wil dat zijn pupil haar natuurlijke manier van lopen terugvindt. De afgelopen twee jaar lag onder leiding van de Amerikaanse coach Rana Reider de nadruk vooral op krachttraining. Dat ging ten koste van de souplesse en ook was de befaamde ‘turbo’, een versnelling op het eind, verdwenen.

 

Stralende lach

Door de val in februari werd de trainingsopbouw danig verstoord. Ze hield er een pijnlijke rug aan over en die maakte het trainen op explosieve elementen en pure snelheid lastig. Dat de Utrechtse op de FBK-Games de 100 meter won was dan ook een aangename verrassing. Ook voor Schippers zelf, getuige de stralende lach waarmee ze de tv-camera’s tegemoet trad.  En het was niet zo maar een overwinning, Schippers had met 11,06 seconden een behoorlijke voorsprong op de nummer twee, Angela Gabriela Tenorio uit Ecuador (11,20). De Braziliaanse Vitoria Cristina Rosa werd derde in 11,24.

Met haar tijd haalde Schippers de limiet voor de WK in Doga en kwalificeerde ze zich tevens voor de Olympische Spelen.

De Hengelose tartanbaan bevalt de Utrechtse atlete goed. Ze liep er ooit voor het eerst onder 11 seconden op de 100m. ‘De sfeer is altijd geweldig hier en van de massale steun van het publiek krijg ik veel energie. Met deze tijd ben ik echt heel blij.’

Bij de Bislett Games in Oslo zette Schippers de opgaande lijn voort. Ze won de 200m in 22,56, al waren de twee belangrijkste rivalen er in deze Diamond League-ontmoeting niet bij. Eerder had ze bij de Diamond League-wedstrijd in Stockholm aardig wat moeten prijsgeven op winnares Dina Asher-Smith en Elaine Thompson.

In Oslo liep Schippers een uitstekende race. Ze kwam goed de bocht door en versnelde op het laatste stuk naar de finish. In de Diamond League-wedstrijd in het Marokkaanse Rabat kwam haar sprint daarentegen niet uit de verf. Een dag na haar 27ste verjaardag werd ze door een zwakke start slechts vijfde op de 100 meter in de matige tijd van 11,32. Blessing Okagbare uit Nigeria won in 11,05.