Schlemielig verlies in Arnhem

Voetbal Hans van Echtelt

Het kan verkeren. Twee weken geleden was Maarten Paes de held van FC Utrecht toen hij in de uitwedstrijd tegen Heerenveen in de slotfase een penalty stopte. En daarmee een punt redde voor zijn club. Zaterdagavond was de jonge keeper de schlemiel van de Domstedelijke formatie toen hij een kwartier voor tijd een bal door zijn benen liet glippen bij een inzet van Tim Matavz, een klassieke blunder die de nederlaag (2-1) van zijn team inleidde.

Kreeg Maarten twee weken terug een dankbare kus op zijn voorhoofd van Willem Jansen, dit keer werd hij door de FC-aanvoerder troostrijk begeleid naar de kleedkamer na het laatste fluitsignaal van Bjorn Kuipers. Een groter contrast was niet dankbaar, zeker omdat FC Utrecht lange tijd de bovenliggende partij was in Arnhem. Een zege voor de gasten leek na rust meer voor de hand te liggen dan een nederlaag tegen de directe rivaal in de subtop. Maar het liep dus anders.

Gezegd moet worden dat Paes zich meteen na zijn fatale misser weer oprichtte en met een formidabele redding verrichten bij een vrije doortocht van Vitesse-aanvoerder Bryan Linssen. De spanning bleef er nu in tot en met de vier minuten extra tijd die Kuipers beide ploegen gunde. Maar bij alle aanvalsgolven van FC Utrecht viel de bal steeds verkeerd, waarbij het gebrek aan een doelgerichte spits (topscorer Delmau was nog steeds geblesseerd) zich pijnlijk deed voelen.

Met de komende thuiswedstrijd over twee weken  tegen PSV komt de nederlaag bij Vitesse extra slecht uit omdat FC Utrecht op gelijke hoogte had kunnen komen met de Arnhemse rivaal. Trainer John van den Brom had zijn 53e verjaardag bovendien extra glans kunnen geven door zijn oude ploeg op verlies te trakteren en daarmee het zelfvertrouwen bij de FC, met het oog op de topper tegen de Eindhovenaren, extra kunnen opvijzelen. Een mooie kans voor Maarten Paes om er dan weer op te staan.