Schone Olympische Spelen: zijn we op de goede weg?

Podcast en video Redactie

Met dank aan de hertesten worden de Olympische Spelen van Londen in 2012 inmiddels gezien als ‘de vuilste Spelen’ ooit. Vooral het wijdverbreide dopinggebruik in de atletiek draagt hieraan bij. Hoe staat de ‘moeder aller sporten’ er vandaag de dag voor? In aflevering 48 van de Slimmer Presteren Podcast -en nummer 6 in de Doping Specials- praten presentatoren Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen met Marco Knippen, dé sportjournalist in ons land die de juiste tegels weet te lichten als het om misstanden in de sport gaat.

Tijdens het schrijven van zijn boek over Lornah Kiplagat kreeg Marco Knippen steeds meer interesse om zelf eens een kijkje te nemen in haar geboorteland Kenia, hét walhalla als het om marathonlopen gaat. Maar om de zoveelste reportage te maken over de groep atleten die dagelijks rond Iten zijn trainingen afwerkt, dat was aan Knippen niet besteed. Hij is daar toch net even te nieuwsgierig voor.  Knippen wil graven en onderzoeken, hij wil onduidelijke zaken ophelderen.

Toen Knippen in 2015 dan eindelijk de kans kreeg om naar Kenia te gaan, viel hij met zijn neus in de boter. Het verhaal van de Keniaanse marathonlopers die puur op talent en ugali zo hard renden, bleek een sprookje te zijn. Toen Knippen vervolgens in contact kwam met de befaamde Duitse dopingjournalist Hajo Seppelt kwamen de twee na diepgravend onderzoek tot de conclusie dat de wereldatletiekunie serieuze afwijkingen in het bloedpaspoort van een grote groep atleten jarenlang simpelweg had genegeerd. Het leverde Knippen de prijs van sportjournalist van het jaar op.

Heeft World Athletics inmiddels wél actie ondernomen en is de dopingopsporing in Kenia al op orde? Gaan we in Tokio deze zomer dan eindelijk schone Olympische Spelen zien? Met Marco Knippen als ‘special guest’ gaat de 48e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast op zoek naar de antwoorden.

 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

slimmer-presteren-podcast.nl