Schoonspringster Daphne Wils uit Oudewater 19e op WK in Budapest

Schoonspringen Peter de Jong

Naast sportman van het jaar Jesse Puts en de drie UZSC-musketiers kent Utrecht nog een vertegenwoordiger op het WK Zwemmen in Boedapest: Daphne Wils uit Oudewater. Op 20 juli dook de WK-debutant naar een verdienstelijke 19e plek op de 3-meterplank.

Foto: Jimi B. Goode

‘Ik zat vroeger op tennis en hockey maar vond dat eigenlijk niet zo leuk. Toen zag ik op tv het schoonspringen en was ik verkocht. Ik zei voor de grap tegen mijn moeder dat ik daar medailles zou gaan pakken en ik ben toen, als 8-jarige, gaan springen bij Aquarijn in Nieuwegein. Bij de jeugd ben ik een paar keer kampioen geworden en train nu in Eindhoven, met mijn springmaatje Inge Jansen.

Zij is heel ervaren en is een grote steun geweest op dit toernooi. Voor het synchroonspringen was ik nerveus maar Inge heeft me er doorheen geholpen. We zijn uiteindelijk achtste geworden en daar ben ik erg blij mee.’

 

WK
Voor de 19-jarige Wils zit het WK in Boedapest er na 20 juli op. Na een mislukte eerste sprong belandde ze op een uitzichtloze een na laatste 39e plaats en was het vechten tegen de bierkaai. Daarna ging het stukken beter. In de volgende sprongen ging ze achtereenvolgens naar plek 36,28, 23 en 19. Net een plek tekort voor de halve finale van vandaag waarvoor ploeggenoot Inge Jansen zich wel kwalificeerde.

Wils kijkt met voldoening terug op het toernooi. ‘Ik heb hier heel veel geleerd en heb het enorm naar mijn zin gehad. Dit is een heel goede ervaring voor me, om op het wereldkampioenschap tegen de beste meiden van de wereld te springen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Het Olympisch toernooi in Tokio is pas over die jaar dus ik kan nog een hoop verbeteren’.

Op zaterdag vliegt ze weer terug naar Nederland en begint de vakantie. Dat vindt ze prima want ze zit al twee weken in een hotel in Boedapest. Weliswaar het Hilton, er wordt goed voor haar gezorgd door de zwembond. ‘Na de vakantie ga ik uiteraard weer in training in Eindhoven en begin ik met een studie HBO Communicatie’.