Seedo naast podium bij Europees jeugdkampioenschap

Atletiek Roberto Cancian

Bij het Europees jeugdkampioenschap voor atleten onder 20 jaar is N’ketia Seedo vandaag als zevende geëindigd in de finale op de 100meter in het Estse Tallinn. De 18-jarige Utrechtse plaatste zich donderdag met een tijd van 11,57 seconde voor de finale. Daarin kon ze die tijd niet evenaren. Uiteindelijk finishte de atlete van U-Track in 11,88 seconde. De winst in Estland was in een tijd van 11,34 seconde voor Rachida Adeleke die voor Ierland uitkomt.

N’ketia Seedo, die twee jaar terug als 16-jarige nog het zilver won bij de EJK, gaf vrijdag na de halve finale nog aan dat ze kansen zag in de finale. ‘Ik hoop in de finale op een uitschieter. Ik heb mijn oude vorm nog niet helemaal te pakken maar het is sowieso mooi om met Minke Bisschops in de finale te staan. We kunnen elkaar wellicht ondersteunen in die eindstrijd’, aldus Seedo.

Het pakte dus anders uit. Waar Bisschops genoegen moest nemen met plaats vijf, was er dus voor Seedo geen verrassing waar ze nog wel op gehoopt had. Het is sowieso niet het seizoen wat N’ketia Seedo in gedachten had een jaar terug. Een bovenbeenblessure gooide vorig jaar al haar plannen in de war, dit jaar had ze moeite de snelheid terug te winnen. ‘Het is inderdaad niet het seizoen zoals ik het had gewild’, bevestigd ze. Starten bij de Olympische Spelen in Tokio, om daar met de 4x100meter ploeg in actie te komen, was het grote doel voor Seedo. Die droom zag ze al in rook op gaan op het moment dat ze niet startte bij de Nederlandse Kampioenschappen Atletiek in Breda. ‘Logisch. Bij de NK moet iedereen presenteren onder dezelfde omstandigheden en zijn de mogelijkheden voor iedereen gelijk omdat je op dezelfde baan loopt. Toen wist ik dat het lastig zou worden om naar Tokio te gaan en ben ik al gaan toewerken naar de EJK hier in Tallinn. Voor de bond was het namelijk een soort vereiste dat je bij de NK moest lopen.’ Seedo, die de laatste weken last had van haar enkel, richtte zodoende de blik op de Europese Jeugd Kampioenschappen in Tallinn. ‘De pijn aan de enkel was er de laatste tijd nog steeds maar wat er nu precies aan de hand was, dat weet ik niet’, zei ze vooraf al.

In Tallinn kwam Seedo alleen op de 100meter in actie. ‘Er waren te weinig meisjes om ook nog een estafette te kunnen lopen.’ Op de vraag of ze ervan baalt dat ze de Olympische Spelen aan zich voorbij moet laten gaan, geeft ze relativerend antwoord. ‘Ik baal wel maar het is wat het is. Het was gewoon niet mijn beste seizoen en ik ben aan het terugkomen van een blessure. Ik ben ook net pas 18 jaar geworden, mijn kansen komen nog wel. Dan moet ik er bij de volgende Olympische Spelen maar bij zijn,’ kijkt ze al vooruit.