Seizoen gaat voor IJCU Dragons nu toch echt van start

IJshockey Robert Jan van der Horst

Het ijshockeyseizoen gaat voor IJCU Dragons komend weekeinde dan toch van start. De selectie van Stefan Collard begint met een uitwedstrijd tegen OrangeGas Capitals Leeuwarden. Aanvang van het duel in Friesland is zaterdagavond 10 oktober om 20.00 uur. Aanvankelijk zou de competitie voor de Utrechtse ijshockeyers op zaterdag 3 oktober beginnen. Maar de openingswedstrijd tegen Groningen op het eigen ijs van De Vechtsebanen werd geannuleerd vanwege de maatschappelijke onzekerheid rond het coronavirus en de gevolgen die dat zou hebben voor Beneliga, het hoogste ijshockeyniveau in Nederland.

Vandaag – woensdag 7 oktober – is een einde gekomen aan die onzekerheid. De uitkomst daarvan is dat de Beneliga in Nederland niet van start gaat dit seizoen. Daarmee komt IJCU Dragons – ingedeeld in de eerste divisie Noord – dit seizoen in één klap uit op het hoogste niveau van Nederland.

De spelers van clubs die uitkomen in de Beneliga, zijn vrij om van club te veranderen. IJshockeyers die speelgerechtigd zijn voor een team tot en met de U21 mogen zich per direct op de spelerslijst van clubs uit de eerste divisie laten plaatsen. Spelers die in 1999 of eerder zijn geboren mogen pas in de tweede fase van het seizoen meedoen in een eerste divisieteam.

Die tweede fase is als de eerste divisies Noord en Zuid na een halve competitie worden gesplitst in een eredivisie (de vier hoogst geklasseerde clubs) en in degradatiepoule (de drie of vier laagst geklasseerde teams). Wat de consequenties zijn van de nieuwe regels betreffende de beschikbaarheid van spelers voor IJCU Dragons is op dit moment nog niet in te schatten. ‘Ik wacht op een paar telefoontjes’, aldus Collard.

IJCU Dragons benutte het onverwachte vrije weekeinde overigens met een vriendschappelijk duel in en tegen het eerste divisieteam van Den Haag. Na twee eerdere nederlagen in deze oefencampagne wonnen de Dragons met 5-4, na verlenging (ofwel overtime). Collard: ‘We zijn klaar voor het seizoen.’ Bij de Utrechtse formatie keepte Elaine Wilkes fantastisch en maakte de 14-jarige Joris van Haarlem zijn debuut in de hoofdmacht.

De doelpunten in de Hofstad werden in de reguliere speeltijd gemaakt door Jerry Kinnegin (assist Jason Boereboom), Boris Sevo (Jerry Kinnegin en Indy Bontan), Teun Landzaat (Vince van de Kraak en Pieter Kronenburg) en Jason Boereboom (Indy Bontan en Boris Sevo). Terwijl de beslissende treffer in de overtime werd gemaakt door Jason Boereboom (Vince van de Kraak).

Voor de wedstrijd van zaterdag in Leeuwarden mist Collard de geschorste Teun Landzaat en de geblesseerden Jordi Wareham en Kale Jewel (herstellende van een hernia-operatie).