Seizoen met weinig echte uitschieters

Veldrijden Hans van Ommeren

De vierde plaats in de laatste Superprestigecross symboliseerde de status van Lars van der Haar dit seizoen. De 27-jarige veldrijder uit Woudenberg moest opnieuw landgenoot Mathieu van der Poel en twee Belgen voor zich dulden, maar hield zich verder goed staande in de blubber van Middelkerke. Toch zal hij met gemengde gevoelens terugblikken op de winter van 2018-2019.

In het algemeen klassement van het hoog aangeschreven circuit eindigde Van der Haar knap als derde, achter de oppermachtige Van der Poel die acht uit acht scoorde. Honderd procent dus en dat was tot dusver alleen voorbehouden aan de Belgische levende legende Sven Nys. Toon Aerts, ploeggenoot van Van der Haar, werd tweede in het eindklassement.

Voor Lars van der Haar is het misschien wel tijd voor bezinning. Hij kan onmogelijk een uitermate bevredigend gevoel hebben overgehouden aan de afgelopen winter. Het seizoen begon goed met een overwinning in Geraardsbergen, maar buiten Woerden belandde hij niet meer op de hoogste trede van het ereschavot. Podiumplaatsen kwamen er nog wel, vaker tuimelde hij er net naast.

Op het WK in het Deense Bogense eindigde hij als zesde, een klassering die geen recht deed aan de rol die hij vervulde binnen de Nederlandse brigade. Op het moment suprême toonde hij een sterk tactisch inzicht door in de remmen te knijpen toen topfavoriet Van der Poel versnelde. Daardoor hielp Van der Haar zijn landgenoot een handje in diens jacht op de wereldtitel. Op het WK werd Wout van Aert tweede en Aerts derde.

Overigens had de Woudenberger een betere klassering verdiend. ‘Een top-5 behoorde zeker tot de mogelijkheden. Op het moment dat Toon versnelde in de achtervolging op Wout en Mathieu, werd ik even opgehouden. Als ik daar mee was gesprongen met Toon was een vierde of vijfde plek zeker mogelijk geweest.’

 Dat Van der Poel inmiddels tot eenzame hoogte is gestegen zal door meer veldrijders worden ervaren. Het multitalent boekte afgelopen seizoen 32 zeges en wordt nu al de beste veldrijder ooit genoemd, ondanks zijn relatief nog jonge leeftijd (24). Met veelvraat Van der Poel zullen de veldrijders moeten leven want hij heeft te kennen gegeven nog zeker een paar jaar te willen blijven crossen, ondanks zijn ambities als mountainbiker en wegrenner.

Binnen de ploeg van Telenet Fidea Lions lijkt Lars van der Haar evenwel voorbij te zijn gestreefd door Toon Aerts. De pitbull uit Woudenberg werd destijds aangetrokken als kopman van de Belgische veldrijdersploeg, maar is die positie kwijtgeraakt. Bovendien moet hij oppassen voor zijn status als nummer twee van Nederland. Onder meer Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis hebben weinig ontzag meer voor Van der Haar.

 

Benjamin

Het stond er toch echt bij de eerste passage van de belofte-vrouwen op het WK in Bogense: 1. P. Pieterse. Nu lag het tempo niet hoog waardoor er een behoorlijke kopgroep was, maar dat de benjamin van de 55 belofte-vrouwen (17-22 jaar) zich eventjes brutaal aan kop nestelde in de belangrijkste cyclocross van het jaar zal zelfs de grootste optimist niet hebben durven dromen. Al net zo brutaal probeerde de pas 16-jarige Amersfoortse als enige met de fiets over de balken te wippen. Dat mislukte, hetgeen de Belgische commentator deed verzuchten ‘dat moet je ook niet op een WK proberen.’ Tegelijkertijd uitte hij zijn bewondering voor de moed van de onbevangen scholiere die in de voorbereiding wel de balken had genomen zonder van de fiets af te stappen.

De uiteindelijke zesde plaats bevestigde het ongekende talent van de Amersfoortse die deze winter al in verschillende wereldbekerwedstrijden bij de vrouwen mocht starten. Puck Pieterse komt er aan als veldrijdster, al volgt nu eerst een wegseizoen. Maar dat ze een gouden toekomst tegemoet gaat staat buiten kijf.